KULTURA

V Bevkovi hiši diši po svežem kruhu

Objavljeno: ponedeljek, 20. 9. 2021 ob 10:49 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Tako kot vsako jesen, se tudi letos v Zakojci in okoliških krajih odvijajo Bevkovi spominski dnevi. Z njimi organizatorji ohranjajo spomin na uglednega pisatelja, ki je pomembno zaznamoval življenje Primorcev v prejšnjem stoletju.

bevkovi-dnevi-20-9-2021-2.JPG

V zgodovinsko prelomnih časih se je postavil na pravo stran zgodovine in kot antifašist aktivno sooblikoval NOB in bil aktiven tudi pri kasnejših prizadevanjih za vrnitev Primorske k matični Sloveniji. Ob političnem delu pa je bil predvsem pisatelj. Kljub temu, da je v zadnjih desetletjih med bralci manj zanimanja za njegova dela, France Bevk ostaja osrednji pripovednik Cerkljanske.

Po lanskoletnem okrnjenem programu zaradi epidemije so letos organizatorji napovedali vrsto prireditev v sklopu Bevkovih dnevov. V nedeljo, 19. septembra, naj bi se pohodniki iz vseh strani peš podali po Bevkovih poteh do Zakojce, kjer tradicionalno poteka praznično srečanje. Organizatorji pohodov iz Cerknega preko Porezna in preko Vrha Ravni so pohod zaradi slabe vremenske napovedi odpovedali, organizatorji iz Baške Grape pa so pohod, ki se ga je udeležilo okoli 20 pohodnikov, izpeljali. Na cilju pri Volarjevi domačiji so jih pričakali domačini iz Zakojce, ki so ta dan spet zakurili v krušni peli in v hiši je zadišalo po sveže pečenem kruhu. Zbrane je nagovorila vodja muzeja v Cerknem Milojka Magajne, ki je poudarila pomen Bevkovega dela tako za ožjo kot širšo domovino. Predstavila je tudi niz prireditev in dogodkov, ki jih muzej v tem letu organizira v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine.

bevkovi-dnevi-20-9-2021-1.jpg
bevkova-domacija-20-9-2021.jpg

Osrednji praznični govornik na srečanju ob Volarjevi domačiji je bil Silvester Gaberšček. Zbranim je razkril svoje spomine na Franceta Bevka, ki je bil družinski prijatelj njegovega očeta.

silvester-gaberscek-20-9-2021.jpg

Osrednji praznični govornik na srečanju ob Volarjevi domačiji je bil Silvester Gaberšček, od leta 2016 častni občan občine Tolmin in velik prijatelj ter podpornik kulture na Idrijskem in Cerkljanskem. Zbranim je razkril svoje spomine na Franceta Bevka, ki je bil družinski prijatelj njegovega očeta. France Bevk in oče Silvestra Gabrščka sta delila skupno usodo v času internacije. Vezi med njima so ostale žive tudi po drugi svetovni vojni, ko se je France Bevk pogosto oglasil pri Gabrščkovih. Obujanje spominov na težka leta fašističnega nasilja se je takrat malemu Silvestru za vedno vtisnilo v spomin.

Proslavo ob Volarjevi domačiji so dopolnile še članice Ženskega pevskega zbora KUD Iris z Bukovega. Vsi udeleženci proslave, ki je potekala v lepem vremenu, so po dogodku dobili košček domačega kruha, ki so ga v novi kmečki peči v muzejski hiši spekle domačinke iz Turističnega društva pod Kojco. Pripravljen in spečen je bil po tradicionalnem receptu, tako kot se v teh krajih peče domači kruh že stoletja. Vonj po sveže pečenem kruhu je obiskovalce popeljal v čase, ko je v mladih letih France Bevk v tej domačiji bival.

Kmečka peč je v vsakih hiši nepogrešljiva in tako je bilo tudi pri Volarjevih. Peč je z leti izgubila potrebno trdnost in že pred leti je dozorela odločitev za korenito obnovo. Staro peč so tako podrli in na istem mestu postavili novo, ki je po dimenzijah skoraj povsem enaka predhodnici. Ker so bile pečnice povsem dotrajane, so pri zidanju nove kmečke peči uporabili nove. Da so mojstri delo opravili kot se spodobi, so potrdile tudi kmečke gospodinje, ki so hitro ocenile ali je peč pravilno izdelana. Da si zaslužijo pohvale, pa so potrdili tudi vsi, ki so v nedeljo okušali koščke kruha, ki so ga spekli v novi peči.

Zgodbo podiranja stare peči in gradnjo nove so zabeležili tudi na videozapisu. Tina Zadnik iz muzeja jih je uredila v smiselno celoto in tako je nastal video dokumentarni zapis, ki bo z leti še pridobival na svojem pomenu.

Zadnji iz niza dogodkov letošnjih Bevkovih dnevov se bo zgodil pri Volarjevi domačiji v Zakojci v nedeljo, 8. oktobra, ko tam Mestni muzej Idrija in muzejsko društvo pripravljata »druženje pod streho Bevkove domačije«. Predzadnji dogodek pa bo potekal v nedeljo, 26. septembra popoldne, ko bosta Založba Bogataj in Mirko Tratnik v Hudajužni predstavila knjigo Vedno prvi.

bevkovi-dnevi-20-9-2021-3.jpg