AKTUALNO

V Beli se začenja sezona parkirnine

Objavljeno: petek, 23. 7. 2021 ob 11:39 | Spletno uredništvo

Od jutri, sobote 24. julija, bo v Idrijski Beli urejeno parkiranje in plačilo parkirnine. Tako je sklenil občinski svet, ki se s problematiko mirujočega prometa ob kopališču Lajšt ukvarja že vrsto let. Parkirnino bo treba po novem plačevati za vsak osebni avtomobil, od 24. julija do konca meseca avgusta, po 3 evre za vsako začeto uro parkiranja, ob sobotah, nedeljah in praznikih. Med tednom bo parkiranje še naprej brezplačno. Za motorna kolesa, mopede in običajna kolesa parkirnine ne bo.

bela-23-7-21.jpg
bela park-23-7-21.jpg
parkiranje bela.jpg

foto: FlyUpToTheSky 

Za plačevanje parkirnine so vzpostavil parkirni sistem EasyPark, ki deluje na parkiriščih v več kot 800 mestih po Evropi. Plačevanje preko aplikacije je varno, hitro in predvsem brez dotika, saj se ves proces brezkontaktno opravi na uporabnikovem telefonu. Plačilo se izvede preko parkirnega sistema EasyPark (https://easypark.si/sl) in je možno preko mobilne aplikacij EasyPark, ki si jo uporabniki namestijo na svoj pametni telefon.

Parkirišče v Idrijski Beli ima v aplikaciji kodo 1101. Uporabnik bo določil čas parkiranja ter s klikom začel parkiranje. Ko se bo nastavljeni čas parkiranja iztekal bo aplikacija na to opozorila uporabnika in ta bo lahko parkiranje podaljšal kar na daljavo. Sistem deluje tudi preko sms sporočil.

Da bo prehod na novi sistem potekal čimbolj gladko, bodo reditelji prve vikend obiskovalce o novem parkirnem režimu obveščali že v Podroteji in pri Fežnarju v Idrijski Beli ter uporabnikom nudili pomoč pri plačevanju parkirnine na licu mesta.

»Obiskovalce čimbolj spodbujamo k parkiranju na brezplačnih parkiriščih v Idriji ter vožnjo v krajinski park z brezplačnim avtobusom« je v sporočilu za javnost zapisala Mojca Gorjup Kavčič iz Geoparka Idrija.

Občina Idrija je z javnim razpisom dobila novega najemnika gostinskega objekta na Lajštu, s katerim je sklenila najemno pogodbo do konca leta 2021. Gostinski objekt obratuje vse dni v tednu od 10. do 20. ure. Obiskovalcem in kopalcem nudijo pijačo, kavne napitke ter pice.

V sporočilu za javnost so na Geoparku še zapisali, da se pripravljata načrt upravljanja krajinskega parka, ki bo celotno obravnaval vse aktivnosti na tem območju, ter celostna grafična podoba, ki bo v prihodnje med drugim urejevala tudi označbe v parku.

»Vse vključene organizacije navedene aktivnosti izvajamo z namenom vzpostaviti red na območju krajinskega parka, zmanjšati motorizirani promet ter število parkiranih avtomobilov na Lajštu, izboljšati varnost na cestnih povezavah do Lajšta in tako omogočiti našim obiskovalcem, da ta neokrnjeni kotiček doživijo neokrnjeno in pristno, prebivalcem pa omogočimo karseda normalno življenje v teh mesecih, ko je krajinski park turistično zelo obiskan« je še zapisala v izjavi za javnost Mojca Gorjup Kavčič.

Kot alternativna možnost trajnostnega prevoza do Lajšta je bila po več letih zopet vzpostavljena avtobusna povezava Idrija – Lajšt – Idrija. Avtobus vozi vsak vikend v juliju in avgustu med 10. in 19. uro. Za potnike je vožnja brezplačna, stroške prevoza pa krije občine.

Župan Tomaž Vencelj je ob uvedbi parkirnine poudaril, da povsem enak sistem deluje v številnih turističnih krajih po Sloveniji. Zato je prepričan, da z njegovo uporabo v Idrijski Beli ne bo težav.

Župan Tomaž Vencelj je ob uvedbi parkirnine poudaril, da povsem enak sistem deluje v številnih turističnih krajih po Sloveniji. Zato je prepričan, da z njegovo uporabo v Idrijski Beli ne bo težav.

bela-park-23-7-21-2.jpg
bela-parking-23-7-21.jpg