Usposabljanje v tujini spodbuja kreativnost, pogum in podjetnost

Objavljeno: 7. februarja 2020 ob 8:15 / posodobljeno: 7. februarja 2020 ob 8:58

V Šolskem centru Škofja Loka dijake spodbujamo, da sodelujejo v programu Erasmus+, ki ga izvajamo že od leta 2009, takrat še t.i. Leonardo in Comenius. Tako omogočamo dijakom in študentom, da pridobijo nova znanja, veščine in kompetence na malo drugačen način kot so ga vajeni v šoli. Dijaki in študenti odidejo na prakso v podjetja v tujini. Poleg strokovnih znanj nadgrajujejo tudi jezikovne in medkulturne veščine in kompetence. Gradijo tudi na svoji samopodobi, saj so vpeti v mednarodno okolje, zunaj cone udobja, ko morajo sami poskrbeti zase in se vesti kot odrasle osebe s polno odgovornostjo.

Avtorici: Mojca Šmelcer in Nina Žurga

Podlubnik 1b, 4220 Škofja Loka

 tel. 04/506 23 00

info@scsl.si, www.scsl.si

sc-scsl.jpg
praksa v Formaat.jpg

Praktično usposabljanje dijakov za poklic lesarski tehnik se v tujini izvaja v podjetjih v Belgiji.

Dijaki in študenti pridobijo izkušnje, znanje in veščine, ki jim v življenju zelo koristijo, saj se usposabljajo v realnih življenjskih situacijah. Učijo se na delovnem mestu, spoznavajo tuje države, različne kulture in komunicirajo v tujem jeziku. V programu Erasmus+ je na Šolskem centru Škofja Loka sodelovalo že več kot 250 dijakov in učiteljev. Zadnja leta na izmenjavo odide več kot 50 dijakov in učiteljev letno. Dijaki in študenti odhajajo na prakso v Nemčijo in Belgijo ter na Češko, Slovaško in Hrvaško. Na prakso odhajajo dijaki in študenti vseh izobraževalnih smeri strojništva, avtoremontne in avtoservisne dejavnosti ter lesarstva. Potujejo z letalom, vlakom, avtobusom ali pa kar z lastnim prevozom. Nastanjeni so v dijaških domovih partnerskih šol, apartmajih ali hotelih.

Vabimo vas, da postanete naš partner v izobraževanju in si zagotovite dobre priložnosti za vašo prihodnost. Ne obljubljamo vam lahkega dela, kajti za uspeh in zadovoljstvo v življenju se je treba potruditi, omogočimo pa lahko vsakomur, da z odgovornim učenjem, dobro voljo,

zaupanjem vase in v svoje

sposobnosti uresniči

svoje sanje.

praksa v centru Thor.png
ISI THOR Nemčija 1 (1).jpg

Inštalaterja strojnih instalacij, na praksi v Nemčiji, v podjetju Thor, kjer sta se 14 dni usposabljala v učnem centru podjetja THOR, nato pa sta delala na terenu v podjetju WKT.

praksa Motor Jikov 2.png
Češka Erasmus 2019 1 (1).jpg

V letošnjem letu bomo izvedli tudi prvi dve dolgotrajni mobilnosti - ErasmusPro, ko bosta dva vajenca – orodjarja odšla na trimesečno prakso na Češko, v mesto Tabor, kjer se bosta usposabljala v podjetju Motor Jikov, kjer sta bila lansko leto na enomesečni praksi že dva dijaka strojništva, oba strojna tehnika.

Ponujamo široko paleto poklicev različnih stopenj zahtevnosti, to so programi nižjega, srednjega poklicnega, poklicno-tehniškega, srednjega strokovnega in višješolskega izobraževanja.

 

Strojništvo

• strojni tehnik (SSI)

• strojni tehnik (PTI)

• oblikovalec kovin-orodja (šolska in vajeniška oblika izobraževanja)

• strojni mehanik (šolska in vajeniška oblika izobraževanja)

• inštalater strojnih inštalacij

• pomočnik v tehnoloških procesih

• inženir strojništva

 

Avtoremontna dejavnost

• avtoserviser

• avtokaroserist

• avtoservisni tehnik (PTI)

 

Lesarstvo

• lesarski tehnik (SSI)

• lesarski tehnik (PTI)

• mizar (šolska in vajeniška oblika izobraževanja)

• tapetnik

• obdelovalec lesa

• inženir lesarstva

20190913_144127.jpg

International Village - Mednarodni jezikovni tabor na Slovaškem 13. – 17. 9. 2019

AUDI.jpg

Avtoserviserji in Avtoservisni tehniki se lahko odločijo za praktično usposabljanje v avtoservisnih delavnicah Mercedes ali Audi v Nemčiji. V času usposabljanja jih obiščejo tudi učitelji iz naše šole.

Vabimo vas na informativne dneve

v petek in soboto, 14. in 15. februarja 2020:

 

Srednja šola za strojništvo:

Podlubnik 1b, petek ob 9. in 15. uri (velika predavalnica v pritličju ŠC) ter sobota ob 9. uri (predavalnica v MIC-u)

 

Srednja šola za lesarstvo:

Kidričeva 59 (Trata), petek ob 9. in 15. uri ter sobota ob 9.uri

 

Višja strokovna šola:

Podlubnik 1b, petek ob 11. uri in 16.30 ter sobota ob 11. uri

Dijaški dom:

Podlubnik 1b, petek od 8. do 17. ure ter sobota od 8. do 13. ure

 

 

Parkiranje na parkirišču ŠC Škofja Loka je zagotovljeno do zasedbe mest – dovoz iz smeri Novi svet.

Dobrodošli v Dijaškem domu Škofja Loka

Bivanje v dijaškem domu je namenjeno dijakom in študentom višjih strokovnih šol, ki se želijo vpisati na določeno šolo pa je ta preveč oddaljena za dnevno vožnjo. Pogoj za vpis v dijaški dom je status dijaka ali vajenca oziroma študenta višje strokovne šole.

V Dijaškem domu Škofja Loka bivajo dijaki, ki letos obiskujejo Srednjo šolo za strojništvo, Srednjo šolo za lesarstvo, Gimnazijo Škofja Loka, nekaj se jih šola tudi v drugih krajih (npr. Naklo) ter študenti Višje strokovno šolo za strojništvo in lesarstvo.

Majhno število omogoča individualni pristop, spremljanje in usmerjanje dijakov pri šolskem delu, nudenje učne pomoči ter lažje reševanje težav. Poleg učenja pa v dijaškem domu potekajo tudi interesne dejavnosti – športne aktivnosti (strelstvo, fitnes, rekreacija, namizni tenis), ustvarjalne dejavnosti, različne delavnice, filmske večere itd., tako da nam ni dolgčas.

Ustvarjalne delavnice

V sobi bivata dva dijaka

Dijaki o bivanju v našem domu povedo

Življenje v Dijaškem domu Škofja Loka sploh ni tako slabo, kot sva sprva pričakovala, saj nas je malo in se vsi razumemo. Ob večerih se pogosto družimo v skupnem prostoru, kjer se smejemo in veselimo.

Matic in Andraž, 1. letnik, vajeniški program – mizar

V dijaškem domu mi je všeč, med sabo se razumemo. V zadnjem času smo pridobili veliko novosti, pa tudi vzgojiteljice so prijazne in nam večkrat priredijo zanimive delavnice.

Nejc, 4. letnik, strojni tehnik

V dijaškem domu sem zato, ker mi prihrani veliko časa, kot če bi se vozila domov. Velik plus dijaškega doma v Škofja Loki je to, da je manjša zasedba dijakov, kar pripomore k večjemu redu in zadovoljstvu med sovrstniki.

Nina, 2. letnik, kmetijsko podjetniški tehnik (Naklo)

V dijaškem domu mi je všeč, ker se spoznavamo iz različnih krajev Slovenije. Všeč so mi tudi interesne dejavnosti, kot so namizni tenis in strelstvo. V dijaškem domu sem zato, ker sem zelo oddaljen od Škofje Loke.

Primož, 5. letnik, lesarski tehnik

Kuharska delavnica.jpg

Kuharska delavnica

Dijaški_dom_Škofja_Loka.jpg

Vsako leto nas obdari Miklavž

Šolski center Škofja Loka, Podlubnik 1b, 4220 Škofja Loka, tel. 04/506 23 00, info@scsl.si, www.scsl.si