Uspeh dveh dijaških podjetij 

Objavljeno: 14. 5. 2020 ob 8:02 - Avtor: Damijan Bogataj

Čeprav so dijaki in dijakinje Gimnazije Jurija Vege Idrija že dva meseca doma, jih to ne ustavi pri pridobivanju novih znanj, spoznanj in veščin. Učenci programov mehatronik in strojni tehnik pa so se celo udeležili tekmovanja za dijaško podjetje leta.

gjv-14-5-2020.jpg

foto: FB arhiv GJV Idrija

Dijaški podjetji Proteus in Slobike sta pod mentorstvom Tanje Pirih sodelovali na Tekmovanju za dijaško podjetje leta, ki ga je organiziral Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih. Tekmovalo je kar 62 podjetij, ekipi idrijske šole pa sta se uvrstili v finale kar v štirih kategorijah. Ko so bili opravljeni še intervjuji, je podjetje Slobike osvojilo drugo mesto v kategoriji krožno gospodarstvo in prvo mesto za najboljšo podjetniško idejo po izboru mentorjev 2020.
Dijaki so med šolskim letom spoznali in izkusili vse faze vodenja podjetja, od ustanovitve podjetja s prodajo delnic in razdelitvijo nalog do same izdelave in trženja. Oblikovali so tudi logotip podjetja in spletno stran. Dodobra so spoznali svoje sposobnosti, zmožnosti ter ugotovili, kako pomembno je sodelovanje v skupini za doseg skupnih ciljev. Člani podjetja Slobike so direktor Dejan Kramberger in Vili Božič iz 2. letnika programa mehatronik operater ter Julija Pavšič in Selma Šakanović iz 1. letnika programa mehatronik operater. Dijaki so iz starih odsluženih koles izdelali novo kolo Cargo za potrebe Mladinskega centra Idrija. Kolesa jim še ni uspelo pobarvati, kar jim je preprečila epidemija.
Podjetje Proteus pa sestavljajo trije dijaki 4. letnika programa strojni tehnik in sicer direktor Žiga Urh Gala, Matic Turk in Martin Mihevc. Dijaki so na temo I feel Slovenia izdelali ekološka, unikatna in odišavljena mila. Ta so oblikovali v obliki lipovega lista, ki je simbol  slovenstva, nanj pa so odtisnili še čipko, nepogrešljivo v domačem idrijskem okolju, ter podobo človeške ribice, ki je pomembna znamenitost Slovenije.