Uroš Lipušček se je vrnil s Kitajske

Objavljeno: 29. januarja 2020 ob 9:33 / posodobljeno: 29. januarja 2020 ob 9:46

Znani idrijski novinar Uroš Lipušček, ki za Radio Slovenija že vrsto let poroča s Kitajske, se je včeraj preko Moskve vrnil v Slovenijo. Gre za že prej načrtovani povratek, ki ni povezan s perečim problemom širjenja virusa v tej državi.

Avtor: Damijan Bogataj

uros-lipuscek--1-29-1-020.jpg

Kot je v včerajšnjih Odmevih na TV Slovenija povedal Uroš Lipušček, so razmere v središču nove epidemije hudo zaostrene. Oblasti si na vso moč prizadevajo, da bi zadržale širjenje nevarnega virusa, a pri tem zaenkrat niso najbolj uspešne. Kot vzrok za že tretji izbruh nevarnih virusov v tej državi v zadnjih letih, je navedel zelo slabo komunalno opremljenost podeželja in velike socialne razlike med posameznimi sloji Kitajcev. Na podeželju v mnogih področjih nimajo urejene niti kanalizacije in domačini nimajo zdravstveno neoporečne pitne vode. Ob zelo pomanjkljivem sanitarnem nadzoru je za slabo stanje kriv tudi slab sistem inšpekcijskih služb za nadzor nad živili. Preko lokalnih tržnic naj bi se prodajalo tudi okuženo meso in po mnenju dela strokovnjakov naj bi aktualni virus začel svoje širjenje med ljudmi prav z ene od pol-legalnih tržnic.

Uroš Lipušček je še poudaril, da so razmere zelo resne in da cepivo za preprečevanje te oblike pljučnice še kar nekaj časa ne bo v uporabi. Kljub obetavnim napovedim v nekaterih medijih bo po njegovem mnenju do redne in varne uporabe učinkovitega cepiva zagotovo preteklo več let. Do takrat pa si bodo oblasti v Pekingu prizadevale za zaustavitev širjenja virusa, ki pa utegne v prihodnjih tednih in mesecih tudi spremeniti svojo obliko.

uros-lipuscek---29-1-020.jpg