Uroš Cvelbar z eksperimenti na inštitutu in doma

Objavljeno: torek, 11. 5. 2021 ob 9:44 | Spletno uredništvo

Med najodmevnejša znanstvena odkritja te pomladi vsekakor sodi odkritje prof. dr. Uroša Cvelbarja in kolegov iz Koreje o tem, kako je moč nestabilnosti v tekočinah odpraviti z razelektritvijo toka plina oziroma uporabo plazme.

uros-cvelbar-11-5-2021-6.jpg

foto: Arne Hodalič

Objava je bila po pojasnilih Inštituta Jožefa Stefana, kjer je Uroš Cvelbar zaposlen kot vodja Odseka za plinsko elektroniko in predavatelj na njihovi šoli, deležna velike pozornosti svetovne javnosti. Gre za bazično odkritje, ki bo na aplikativni ravni spremenilo dosedanji pogled na tekočine in njihovo uporabo v najširšem pomenu.

Kot je povedal Uroš Cvelbar v pogovoru v TV studiu Idrijskih novic, se je za fiziko navdušil že v sedmem razredu osnovne šole. Fizika mu je bila zelo pri srcu tudi v letih, ko je šolanje nadaljeval na idrijski gimnaziji. Tam je imel s profesorji zelo raznolike izkušnje, a mu te niso vzele veselja do fizike in znanstvenega proučevanja.

Na Univerzi v Ljubljani je leta 2000 diplomiral iz fizike in pet let pozneje doktoriral iz znanosti o materialih in plazemskih tehnologijah.

VIDEO POSNETEK

uros-cvelbar-11-5-2021-3.jpg
navednice-modre_edited.png

Osnovno šolo sem obiskoval v Idriji. Že v sedmem razredu, na prvi uri, sem ugotovil, da me fizika zelo zanima.

Danes poučuje na več evropskih univerzah in je višji raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani ter vodja Odseka za plinsko elektroniko.

Kljub številnim poklicnim obveznostim pa je tudi zavzet športnik, že več let je aktiven član Orientacijskega kluba Azimut. V pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem pa je priznal, da v kleti domače hiše vari pivo. Seveda sebi in tudi prijateljem v veselje. Več in podrobneje pa v posnetku pogovora iz studia.

AUDIO POSNETEK

dr. Uroš Cvelbarvodja Odseka za plinsko elektroniko na Inštitutu Jožef Stefan Ljubljana
00:00 / 15:57