AKTUALNO

Ura deluje, le kazalcev se ne vidi

Objavljeno: petek, 1. 10. 2021 ob 12:37 - zadnja posodobitev: 1. 10. 2021 ob 13:22 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Ura na grajskem stolpiču že stoletje in več Idrijčanom kaže točen čas. Zadnja prenova pa mojstrom ni najbolj uspela, saj se kazalci zaradi neposrečeno izbrane barve zelo slabo vidijo.

grajska-ura-1-10-2021-5.jpg

Dober namen muzeja in občine, da po 35 letih spet obnovita številčnico in mehanizem največje javne ure v mestu, se ni najbolj posrečil. Strokovnjaki so izpopolnili urni mehanizem, ki sedaj teče zelo natančno, omogočal pa bo tudi izklop zvonjenja ob prireditvah na grajskem dvorišču. Poleg mehanizma so generalno prenovili tudi številčnico in urne kazalce. Če so imeli pri številčnici še srečno roko, pa to ne velja za urine kazalce. Barva, s katero so pobarvali oba kazalca, oziroma vse štiri, saj ima ura dve številčnici, se zelo slabo loči od podlage. To pomeni, da ob še tako ostrem očesu Idrijčani z Mestnega trga le s težavo ugotovijo, kakšen čas pravzaprav kaže ura v stolpu gradu Gewerkenegg.

grajska-ura-1-10-2021-6.jpg

Z neljubim zapletom so seznanjeni tudi na občini. Župan Tomaž Vencelj je potrdil, da so problem zaznali in ukrepali. Po njegovi napovedi na zasedanju sveta občine bodo že prihodnji teden iz Nove Gorice v Idrijo prišli strokovnjaki zavoda za varovanje dediščine. Na licu mesta si bodo ogledali problem in preverili, če so se izvajalci držali strogih navodil pristojnega restavratorja. Ob obisku Idrije bodo testirali štiri različne barve in se skušali poenotiti v tem, katera od predlaganih barvnih različic bi bila najprimernejša za barvo urinih kazalcev. Po zagotovilih župana Tomaža Venclja bodo ugotovitvam strokovnjakov takoj sledili ukrepi, da se vidljivost ure nemudoma izboljša. O tem, kdo bo plačal ponovno barvanje urinih kazalcev, pa na zasedanju občinskega sveta še niso govorili.

Barva, s katero so pobarvali oba kazalca, oziroma vse štiri, saj ima ura dve številčnici, se zelo slabo loči od podlage. To pomeni, da ob še tako ostrem očesu Idrijčani z Mestnega trga le s težavo ugotovijo, kakšen čas pravzaprav kaže ura v stolpu gradu Gewerkenegg.

O tej težavi so spregovorili tudi na sinočnjem zasedanju sveta občine, ki je zaradi epidemije spet potekal preko računalniškega programa Zoom.

Milovana Lukan, ki stanuje neposredno pod gradom, je pohvalila mojstre za obnovo ure, ki sedaj res natančno deluje. Ob pogledu na številčnico pa tako domačini kot tudi prišleki iz drugih krajev le s težavo ugotovijo, koliko je pravzaprav ura. Barvi številčnice in urinih kazalcev bi morali biti različni, saj bi le s tem zagotovili dobro ločljivost. Tako pa ob še tako zavzetem gledanju na številčnico le s težavo uganeš, kakšen čas pravzaprav kaže ura na gradu.

grajska-ura-1-10-2021-2.jpg

Takole je izgledala grajska ura pred prenovo