"Idrija je kraj, ki je resnično imeniten"

Objavljeno: torek, 25. 5. 2021 ob 7:28 - posodobljeno: 25. 5. 2021 ob 10:11 | Spletno uredništvo

Urša Mihevc je prepoznavni glas glasbene skupine Fed Horses, ki sodi med najuspešnejše glasbene ustvarjalce slovenskega rocka. Doma je iz Logatca, že drugo leto pa poklicno deluje v Idriji. Zametki skupine so nastali v studiu Jureta Mihevca, nekoč člana Lybre, kjer sta z Uršo Mihevc začela pripravljati skladbe, da bi jih kot dvojec posnela v sodelovanju z drugimi gostujočimi glasbeniki.

ursa-mihevc-24-5-2021-8.jpg

Fed Horses | foto: Anže Vrabl

Prvotno je bilo mišljeno, da bi šlo le za studijski projekt, a sta Jure Mihevc in Urša Mihevc med ustvarjanjem spoznala, da bi bilo material dobro predstaviti tudi v živo na odru, zato sta k stalnemu sodelovanju povabila Roka Škrlja in Timija Elerja, ki sta postala redna člana zasedbe. Leta 2019 je bobnarja Timija Elerja zamenjal Jure Maček, ekipi se je z violino in kitaro pridružil še Danijel Bogataj.

Njihov prvi javni nastop je bil na festivalu HISTeRIA 2013. Naslednje leto so zmagali na ŠOURocku, natečaju za najboljšo študentsko-dijaško glasbeno skupino. Istega leta so bili eni izmed treh finalistov prve edicije projekta Kulturni evro. Leta 2015 so nastopili na enem izmed koncertov v sklopu projekta 30 Years for You, ki ga je pripravil Radio SI ob 30-letnici oddajanja radijskega programa za tujejezično javnost, v okviru istega projekta pa so bili izbrani tudi za snemanje tujejezične skladbe v Studiu 22 RTV-centra Maribor. Leta 2015 in 2017 so bili izmed več kot 400 prijavljenih skupin iz držav bivše Jugoslavije razglašeni za finaliste banjaluškega glasbenega natečaja Demofest.

ursa-mihevc-24-5-2021-7.jpg

Trenutna zasedba - Anže Langus (baskitara), Gašper Peršl (bobni), Danijel Bogataj (violina, kitara), Mit­ja Kavčič (klaviature), Jure Mihevc (kitara, lap steel) in Urša Mihevc (glas) | foto: Uroš Hočevar / Delo

O delovanju v skupini in razvoju glasbenega koncepta je Urša Mihevc spregovorila v TV studiu Idrijskih novic. Novinarka Vesna Marinac jo je povprašala tudi o načrtih za prihodnost in razlogih, da se je skupina v prvem obdobju delovanja navduševala nad alternativnim country-jem. Skupino Fed Horses so ljubitelji kakovostne izvirne rock glasbe najprej prepoznavali kot skupino, ki poje v angleškem jeziku. Pred nastopom na Izštekanih pa so sprejeli izziv Jureta Longyke in prvo skladbo pripravili tudi v slovenščini. Odtlej so zavezani ustvarjanju v domačem jeziku.

navednice-modre_edited.png

V času epidemije smo res imeli več časa za ustvarjanje, vendar pa je izjemno težko ustvarjati v nestabilnih pogojih in okolju, ki do kulture in umetnosti ne goji spoštovanja, ki bi si ga zaslužili. V tem času smo šli čez številne preizkušnje.

Potem ko so v letih 2013−2017 nanizali šest singlov, so januarja 2018 izdali konceptualni EP Sinner s petimi novimi pesmimi, za katere je glasbo napisal Jure Mihevc, besedila pa Jernej Juren. Naslovna Sinner je bila druga najbolj predvajana skladba tistega leta na Valu 202. Decembra 2018 so nastopili na koncertu Izštekanih 25. Nastop na Izštekanih jih je spodbudil k ustvarjanju v slovenskem jeziku in tako so na koncertu izvedli skladbo Spremembe.

Februarja 2019 so s Ti ne poznaš konjev, ki je njihova prva uradna skladba v slovenščini, sodelovali na Emi, kjer jih je žirija v prvem krogu glasovanja uvrstila na tretje mesto. Skladbi Ti ne poznaš konjev so kot radijski singel sledile Spremembe, ki so postale druga najbolj predvajana skladba na Valu 202 v letu 2019. Septembra 2019 so, kot samostojni izvajalci, gostovali v Izštekanih. Izbrani material z gostovanja je decembra izšel na istoimenskem albumu Izštekani.

Februarja 2020 so izdali svoj drugi EP Spremembe s šestimi skladbami v slovenščini in eno instrumentalno, a s slovenskim naslovom.

navednice-modre_edited.png

Idrija se mi zdi izjemna. Od nekdaj sem gojila globoko spoštovanje do vašega kraja. Nenazadnje je dediščina živega srebra vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. To je le kraj, ki je zares imeniten. Od nekdaj sem gojila spoštovanje do te dediščine, potem pa sem po nekem naključju tu našla tudi delo. Ni bila jasno začrtana namera, kar zgodilo se je. Življenje je poskrbelo za to. Vesela sem, da se lahko učim od takšnega kraja, kakor je vaš.

ursa-mihevc-24-5-2021-6.jpg

Urša Mihevc v družbi fantov iz Idrija 2020 + ID20 | foto: Marko Čuk

VIDEO POSNETEK

ursa-mihevc-24-5-2021-3.jpg

Urša Mihevc je v pogovoru z Vesno Marinac napovedala tudi skorajšnji izid nove skladbe z naslovom Argentina, ki je nastala v času korona krize. To poletje si želijo čim več nastopov, a je vse odvisno od epidemije. Zaenkrat imajo potrjeno le gostovanje na velikem odru v Mariboru pod okriljem Festivala Lent. Kako Urša Mihevc ocenjuje publiko v Idriji, kjer je skupina igrala že dvakrat, pa poglejte v pogovoru iz TV studia Idrijskih novic.

AUDIO POSNETEK

Urša Mihevcvokalistka glasbene skupine Fed Horses
00:00 / 15:57