STUDIO

Urša Ferjančič ima Prešernovo nagrado

Objavljeno: sreda, 25. 8. 2021 ob 12:38 - zadnja posodobitev: 25. 8. 2021 ob 13:35 | Spletno uredništvo

Univerza v Ljubljani vsako leto ob obletnici rojstva Franceta Prešerna in dnevu univerze podeli študentske Prešernove nagrade. Z njimi spodbuja kakovost znanstveno-raziskovalne in umetniške dejavnosti študentov na univerzi. Slednja vsako leto podeli največ dvanajst nagrad najboljšim študentom in kot edina kandidatka z Ekonomske fakultete UL jo je letos prejela Urša Ferjančič iz Idrije.

ursa-ferjancic-25-8-2021-9.jpg

Urša Ferjančič je po osnovni šoli in gimnaziji v Idriji želela študirati psihologijo, saj jo je že od malih nog zanimalo delovanje človeka. Vendar pa se ji ta želja ni uresničila, saj ji je za vpis na želeno smer zmanjkalo pičle pol točke. Odšla je na ekonomsko fakulteto, se tam prebila do zaključnega letnika in ob razmišljanju o diplomski nalogi spet pomislila na psihologijo. Oborožena z znanjem ekonomije se je v diplomski nalogi podala v svet neuroekonomije, ki je ena najmlajših panog - združuje ekonomijo, psihologijo in nevroznanost.

Raziskovalci na tem področju želijo pojasniti vedenje posameznikov pri ekonomskih odločitvah in spoznati vzroke za tako ali drugačno poslovno odločitev. Pri tem ne gre prezreti vsaj dveh hormonov, ki pomembno vplivata na človekovo odločanje tudi pri poslovnih odločitvah. To sta testosteron in kortizol, slednjega zdravniki povezujejo s stresom, povečanim sladkorjem in celo z zaviranjem imunskega sistema.

navednice-modre_edited.png

Proučujemo, kaj se dogaja v našem telesu, medtem ko sprejemamo ekonomske odločitve

Urša Ferjančič se je tej zanimivi temi posvetila v magistrski nalogi. Opogumljena z odličnimi ocenami in odzivi iz akademskega sveta pa raziskovanje nadaljuje tudi v programu doktorskega študija na fakulteti, kjer je zaposlena kot mlada raziskovalka. Njen mentor je prof. dr. Aljoša Valentinčič.

Športni navdušenci Uršo Ferjančič poznajo tudi kot življenjsko sopotnico idrijskega kolesarja Jana Tratnika, ki te dni tekmuje na slavni dirki po Španiji. Urša Ferjančič mu stoji ob strani tako v trenutkih, ko beleži odlične rezultate kot tudi takrat, ko zadeve ne tečejo tako kot bi si sam želel.

ursa-ferjancic-25-8-2021-6.jpg

foto: Aleš Fevžar

ursa-ferjancic-25-8-2021-7.JPG

Uršo Ferjančič pa mlajši Idrijčani poznajo tudi kot nekdanjo uspešno športno plesalko. Pred desetletjem se je temu športu posvečala zelo intenzivno in na račun plesa potovala tudi v tuje dežele. Leta 2010 kot plesalka Plesnega kluba Idrija tudi v Ukrajino, kjer je na svetovnem prvenstvu dosegla deseto mesto.

VIDEO POSNETEK

ursa-ferjancic-25-8-2021-3.jpg
ursa-ferjancic-25-8-2021-8.jpg

Kot je povedala v pogovoru v TV studiu Idrijskih novic, dolgoročnih načrtov nima in želi najprej dokončati doktorat. Jo bo prihodnost zanesla v akademske vode ali pa bo našla nove izzive v poslovnem svetu pa bo pokazala prihodnost.

AUDIO POSNETEK

Urša Ferjančičprejemnica študentske Prešernove nagrade
00:00 / 15:57