AKTUALNO

Uprava zdravstvenega doma se seli

Objavljeno: petek, 6. 8. 2021 ob 8:15 | Damijan Bogataj

V teh dneh se končuje popotresna sanacija obeh poslopij, ki sta med Idrijčani znani kot stari zdravstveni dom. Gre pravzaprav za poslopji nekdanje prave bolnišnice, v katerih so imeli urejene tudi sobe s posteljami za nego in zdravljenje bolnih Idrijčanov in okoličanov.

zd-6-8-2021-2.jpg

V letih po drugi svetovni vojni so postopoma opuščali bolnišnično dejavnost in ta se je selila v Ljubljano in Šempeter pri Gorici, poslopja nekdanje bolnišnice pa so s pridom uporabljali domači zdravstveni delavci. Po izgradnji poslopja novega zdravstvenega doma, tik ob nekdanji bolnišnici, pa sta poslopji samevali in propadali. Potres ju je poškodoval tako kot vse stare hiše v Idriji in k sreči so na občini našli rešitev, da so za statično sanacijo obeh poslopij zagotovili sredstva iz državnega proračuna, ki so bila namenjena popotresni sanaciji. Iz tega vira je občina dobila slab milijon evrov in z njimi domačemu gradbenemu podjetju Zidgrad plačala prvo fazo obnove. V pritličju levega poslopja, ki so ga zgradili v času med obema vojnama, so najprej uredili Center za krepitev zdravja. Za to urejanje je občina pridobila okoli 200.000 evrov od Ministrstva za zdravje. Po odprtju in optimističnem načrtovanju novih programov so se zdravstveni delavci soočili z epidemijo covid-19 in zato so morali izvajanje preventivnih programov v Centru za krepitev zdravja prilagoditi danim razmeram.

zd-6-8-2021-3.jpg
zd-6-8-2021-5-1.jpg

Poslopje bolnišnice, ki je bilo zgrajeno v obdobju Avstrije

zd-6-8-2021-6-1.jpg

Bolnišnica, ki so jo zgradili med obema vojnama

zd-6-8-2021.JPG

Poslopji starega zdravstvenega doma med prenovo

V nadstropju nad Centrom za krepitev zdravja bodo nove svetle in sodobno urejene prostore dobili izvajalci fizioterapevtskih programov, ki marsikateremu obolelemu ali poškodovanemu občanu povrnejo zdravje. V nadstropje nad tem pa se bo vselila uprava zdravstvenega doma.

Selitev uprave in fizioterapije v poslopje starega zdravstvenega doma, ki je že od gradnje s hodniki povezan tudi s poslopjem novega zdravstvenega doma, bo sprostila skoraj celo nadstropje v novem zdravstvenem domu. To naj bi prenovili in namenili za ambulante osnovnega zdravstvenega varstva.

zd-6-8-2021-4.jpg

Selitev uprave in fizioterapije v poslopje starega zdravstvenega doma bo sprostila skoraj celo nadstropje v novem zdravstvenem domu

Kakšne dejavnosti bodo v desnem poslopju, ki ima častitljivo starost več kot 100 let, ta trenutek na občini še ne vedo. Razmišljali so o ureditvi luksuznih stanovanj ter oddaji pritličja za kozmetično in pedikersko dejavnost in podobno.

Ponovnega življenja v obeh poslopjih stare mestne bolnišnice pa se veselijo tudi sosedje, saj ima sedaj celoten kompleks nov izgled, primerno pa je urejena tudi okolica, kjer so urejena tudi parkirna mesta za zaposlene in uporabnike storitev. Kdaj bo urejeno še parkirišče na Uti, ki ga v največji meri uporabljajo občani ob obisku zdravnika v Zdravstvenem domu Idrija, pa ta trenutek še ni jasno.