ČAS IN LJUDJE

Upokojeni rudarji so praznovali

Objavljeno: torek, 3. 8. 2021 ob 8:28 | Spletno uredništvo

Tako kot vsako leto so tudi letos upokojeni rudarji obeležili 3. julij, ki je bil v letih po drugi svetovni vojni praznik rudarjev cele države. Nekdanji učenci idrijske rudarsko-industrijske šole z ženami in vdovami žal že pokojnih knapovskih tovarišev so se letos zbrali ob Magazinu v Idriji in se od tam odpravili na turistično kmetijo Pr’ Gantari v Dole.

bericic srecanje-3-8-21.jpg

»Vzdušje ob srečanjih je vsako leto izjemno, saj se srečujemo stari znanci in prijatelji,« je v zapisu o srečanju zapisal Marijan Beričič. Sam ugotavlja, da se tradicionalnih srečanj ob rudarskem prazniku udeležuje vsako leto manj nekdanjih rudarjev, saj imajo še živeči vrsto zdravstvenih težav, ki jim omejujejo udeleževanje na srečanjih.

V gostišču Pr’ Gantari v Doleh so jih prijazno sprejeli s posebno dobrodošlico. Udeleženci srečanja so uživali v neokrnjeni naravi. »Mnogo smo si imeli za povedati, obujali smo spomine na tudi že pokojne sošolce in rudarske tovariše ter dogodke iz naše mladosti,« je še zapisal Marjan Beričič ter dodal, da se prihodnje leto spet snidejo.