AKTUALNO

Umrla je Radica Pahor

Objavljeno: sreda, 22. 12. 2021 ob 16:17 | Damijan Bogataj

V devetdesetem letu življenja je v bolnišnici v Ljubljani umrla Radica Pahor iz Idrije. Zadnje slovo od ugledne Idrijčanke bo predvidoma prihodnji teden.

radica-22-12-21-2.jpg

Radica Pahor je bila ena od legend Idrije. Bila je živa priča povojne obnove in razvoja mesta ter občine. Kot učiteljica je znanje delila številnim generacijam Idrijčanov, ki se je spominjajo po njenem predanem delovanju v šoli. Tudi po upokojitvi je ostala aktivna na številnih področjih. Redno se je srečevala z nekdanjimi učenci in z njimi obujala spomine na prehojeno šolsko pot. Kot učiteljica »stare šole« je marsikaterega od svojih učencev spremljala tudi potem, ko ga je življenje prestavilo v drugo okolje. Z velikim zanimanjem je spremljala kulturne dogodke in nemalo teh tudi aktivno sooblikovala.

Svoj pesniški talent je izkoristila za pesnjenje brez števila prigodnic s katerimi je mnogim polepšala trenutke praznovanja in druženja. Številne zapise in pesmi je objavila tudi v publikacijah, ki jih je izdajalo, nekdaj zelo aktivno, Literarno društvo Ris. Kot prava idrijska korenina se je zavedala, da je ključ do visoke starosti tudi v rednem gibanju. Desetletja je vodila telovadbo za upokojence, ki so pri njej cenili požrtvovalnost, predanost in skrb za skupnost. O svojih doživetjih, srečanjih z nekdanjimi učenci in opažanjih v javnem življenju je pogosto poročala tudi v časopisu Idrijske novice.

Z možem Milošem Pahorjem je bila med ustanovitelji taborniške organizacije v Idriji leta 1952. Vedno je z velikim spoštovanjem in občudovanjem govorila o svojem očetu, ki je bil med graditelji in kasneje bolničarji Partizanske bolnišnice Pavla. Vsako leto se je udeleževala dogodkov v spomin na prenos ranjencev na Notranjsko. Ob letošnjem pohodu je med proslavo ob grobišču na Vojščici, konec meseca avgusta, še zadnjič zbranim prebrala eno svojih pesmi.

Radica Pahor je bila ena najvidnejših predstavnic svoje generacije. Z njenim slovesom v 90. letu življenja je odšel tudi njen smeh, optimizem, iskrivost in skrb za skupnost, ki so jo njene generacije razumele kot nekaj samoumevnega, a ji današnji mladi rod le redko posveti zasluženo pozornost.

V upravi pogrebne službe na idrijski komunali podatka o datumu pogrebnih svečanosti še nimajo.

radica-22-12-21.jpg