Umrl je polkovnik Josip Ljubič

Objavljeno: četrtek, 11. 3. 2021 ob 7:32 | Damijan Bogataj

Poslovil se je polkovnik Josip Ljubič. Teritorialci se ga bodo spominjali kot enega od graditeljev partizanskih enot na Primorskem in pozneje enot Teritorialne obrambe na Severnoprimorskem.

josip-ljubic-11-3-2021.jpg

»Vojni veterani in Teritorialci z Idrijskega in Cerkljanskega se ga bomo spominjali tudi kot smučarskega zanesenjaka in organizatorja. Leta 1978 je s tekmo v veleslalomu pripadnike Teritorialne obrambe pritegnil k sodelovanju na spominskih smučarskih tekmah ’Partizanske smučine Cerkno 45’. Leta 1981 je to sodelovanje nadgradil z organizacijo prvenstva pripadnic in pripadnikov Teritorialne obrambe Primorske v veleslalomu in v biatlonu. Izročilo teh smučarskih tekmovanj vojni veterani nadaljujemo z organizacijo vsakoletnega prvenstva veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu in dokler mu je zdravje dopuščalo, se ga je z veseljem udeleževal tudi Josip Ljubič. Naj njegovo delo ne bo nikoli pozabljeno,« je v žalnem sporočilu ob smrti uglednega polkovnika še zapisal Marijan Platiše.

Kot je v žalnem sporočilu za javnost zapisal Marijan Platiše, je bil Josip Ljubič pobudnik za izboljšanje formacijske strukture in materialne opremljenosti enot Teritorialne obrambe. V uporabo je uvedel planinske kape, jopiče in pelerine z namenom, da bi se pripadniki Teritorialne obrambe že na pogled razlikovali od pripadnikov JLA. Ko je leta 1978 prišlo do poskusa ustanovitve divizij Teritorialne obrambe, je bil polkovnik Josip Ljubič postavljen na dolžnost poveljnika divizije na Primorskem. Po reorganizaciji Teritorialne obrambe leta 1981 so bile divizije ukinjene, polkovnik Ljubič pa je bil imenovan za poveljnika Pokrajinskega štaba teritorialne obrambe Severnoprimorske v Novi Gorici. To dolžnost je opravljal do leta 1987, ko se je upokojil.

Kot je zapisal v zborniku »V veteranski smučini«, je kot poveljujoči v Teritorialni obrambi vztrajal, da morajo biti njegovi borci sposobni svojo Primorsko braniti povsod, z vsemi razpoložljivimi sredstvi in v vseh razmerah. S tem namenom je Teritorialce, zlasti izvidniške enote, spravil tudi na smuči. Za njih je dal izdelati tudi posebne smuči in zagotovil ustrezno obutev. Organiziral je številne zimske vaje in usposabljanja.