Umrl je Jelko Kašca

Objavljeno: torek, 15. 12. 2020 ob 14:09 - posodobljeno: sreda, 16. 12. 2020 ob 12:42 | Spletno uredništvo

V sredo, 9. decembra, je umrl Jelko Kašca, ugleden javni delavec, ki je na številnih delovnih področjih pustil globoko sled.

Jelko Kašca je prišel v Idrijo po dekretu kot mladi učitelj iz rodnega Loga pod Mangartom v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja in tu ostal za zmeraj. Njegovo življenjsko poslanstvo, ki mu je bil predan skoraj do konca življenja, je bilo delati z otroki in za otroke. Najprej je bil učitelj na osnovni šoli, potem vzgojitelj in kasneje ravnatelj v dijaškem domu. Kot vsestransko aktiven, kot dober organizator, športnik in družbeno političen delavec, je pedagoški poklic kasneje zamenjal za delo na področju organiziranja in financiranja šol. Do potankosti je poznal šolske objekte v celi občini, aktivno sodeloval pri pripravi občinskih samoprispevkov za gradnjo šol in vodil njihovo gradnjo. Odgovoren je bil tudi za popotresno obnovo vrtcev in šol.

Jelko Kašca je bil nepogrešljiv akter ustanavljanja samoupravnih interesnih skupnosti na področju družbenih dejavnosti, ki jih je vodil enajst let. Njegovo zadnje delovno mesto je bilo ponovno blizu neposrednemu stiku z otroki, saj je bil zadnja leta pred upokojitvijo ravnatelj idrijskega vrtca.

V svojem prostem času je bil ribič in mentor mladim ribičem, vrsto let je vodil žensko rekreacijo, vseskozi pa je ostal prostovoljec ZPM Idrija. Generacijam otrok je desetletja prižigal lučke v očeh kot Dedek Mraz.

Po upokojitvi je bil vrsto let predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB za Idrijsko in Cerkljansko. Vodil je tudi Klub prijateljev bolnic Franja in Pavla, ki tradicionalno soorganizira spominske pohode po poteh prenosa ranjencev iz Bolnice Franje in Pavla na Notranjsko.

Jelka Kašco so na Idrijskem in Cerkljanskem poznali številni domačini in on je poznal skoraj vse. Kot družbeno politično aktiven je veliko časa preživel na terenu, med otroki in odraslimi.

Pogreb spoštovanega pokojnika bo v družinskem krogu v petek, 18. decembra, ob 11. uri. Uro pred pogrebom bo žara na idrijskem mestnem pokopališču.