Umrl je dr. Alfred Kobal 

Objavljeno: nedelja, 10. 1. 2021 ob 14:33 | Spletno uredništvo

V soboto, 9. januarja, se je po nekajmesečni bolezni za vedno poslovil dr. Alfred Kobal, zdravnik, okoljevarstvenik in častni občan Občine Idrija. Ta najvišji naziv je ob lanskoletnem prazniku v nekdanji rudniški topilnici prejel iz rok župana Tomaža Venclja.

Ugledni zdravnik in raziskovalec je vse svoje bogato življenje posvetil zdravju Idrijčanov. Kot zdravnik in raziskovalec je desetletja sistematično spremljal vplive živega srebra na zdravje domačinov ter opozarjal vsakokratno oblast, da je potrebno obravnavati življenjske razmere v mestu in okolici tudi v luči škodljivih vplivov živega srebra.

Dr. Alfred Kobal je bil avtor ali soavtor mnogih strokovnih del, razprav in člankov, ki so objavljeni v številnih uglednih domačih in svetovnih publikacijah. Sodeloval je z mednarodnimi inštitucijami, zlasti z Inštitutom za toksikologijo univerze v Rochestru (1990-1991), Inštitutom za medicino dela v Berlinu-Freien Universität in Berlin (1992), Centrom za raziskavo raka v Lyonu-IARC (1995-1997), s katerim je proučeval umrljivost rudarjev v evropskih rudnikih živega srebra. Sodeloval je v raziskavi »Vpliv dolgotrajne izpostavljenosti nizkim koncentracijam različnih škodljivih kovin pri občutljivih skupinah prebivalcev«, ki jo je financirala Evropska skupnost, izpeljale pa so jo znanstvene in strokovne institucije v vsaki državi posebej. Tudi po upokojitvi je ostal aktiven in zavzet za proučevanje škodljivih vplivov živega srebra na okolje in ljudi.

Živo se je zanimal za kakovost življenja. Dragoceno je bilo njegovo sodelovanje v številnih društvih in predvsem na področju popularizacije znanstvenih spoznanj z vidika škodljivih vplivov živega srebra na zdravje ljudi in prizadetost narave.

Alfred Kobal je leta 1996 prejel priznanje Občine Idrija, s podelitvijo naziva »častni občan«, pa mu je Občina Idrija lansko leto dala priznanje za vrhunsko znanstveno raziskovanje okolja. »Brez požrtvovalnega dela Alfreda Bogomirja Kobala bi bila znanost v globalnem pomenu siromašnejša za mnoga spoznanja, Idrijčani in okoličani pa brez izjemno obsežnega opusa raziskav in spoznanj o živem srebru. To je generacijam rudarjev omogočalo preživetje, mestu pa razvoj in napredek,« je v obsežni utemeljitvi za podelitev naziva lansko leto zapisal predlagatelj Damijan Bogataj.

Kdaj bo pogreb spoštovanega in cenjenega zdravnika in okoljevarstvenika, ta trenutek še ni znano.

navednice-modre_edited.png

Brez požrtvovalnega dela Alfreda Bogomirja Kobala bi bila znanost v globalnem pomenu siromašnejša za mnoga spoznanja, Idrijčani in okoličani pa brez izjemno obsežnega opusa raziskav in spoznanj o živem srebru. To je generacijam rudarjev omogočalo preživetje, mestu pa razvoj in napredek.

Po lanskoletnem prejemu naziva častnega občana je Alfred Kobal obiskal TV studio Idrijskih novic. V skoraj uro dolgem pogovoru je obudil spomine na prehojeno življenjsko pot. Posebej je opisal napore za varovanje zdravja rudarjev v letih, ko so v rudniku odkopavali najbolj strupena območja. Alfred Kobal je v svoji karieri uspešno združeval delo rudniškega zdravnika in raziskovalca. Pri slednjem je redno sodeloval z uglednimi raziskovalnimi inštitucijami in posamezniki po vsem svetu. V zadnjem delu pogovora z urednikom Damijanom Bogatajem se je dotaknil tudi glasbe. »Če ne bi bil zdravnik, bi bil zagotovo glasbenik,« je povedal Alfred Kobal, ki je bil vedno ponosen na novi rod idrijskih glasbenikov. Sam je štiri leta kot dirigent vodil plesni orkester in ta zvrst glasbe mu je bila vedno zelo blizu. Kot uspešen glasbenik je igral tudi na turnejah po Sovjetski zvezi in Franciji.