Umetnost nas lahko tudi ozdravi

Objavljeno: petek, 23. 4. 2021 ob 11:41 | Damijan Bogataj

Virginija v Združenih državah Amerike bo to pomlad dihala z umetnostjo. Od danes pa vse do 9. maja bo mesto v znamenju ustvarjalnosti, saj bo takrat potekal tradicionalni umetniški festival. Letos se ga udeležujejo tudi klekljarice iz Idrije.

cipke-23-4-2021-1.jpg

Pomladni umetniški festival v Virginiji organizirajo že 35 let. Na njem se predstavljajo umetniki iz najrazličnejših umetniških smeri in panog iz vseh koncev sveta. Med klekljarskimi mojstrovinami bodo letos na ogled tudi tri čipke iz Slovenije. Zasnovale in izdelale so jih članice Društva klekljaric idrijske čipke, ki so se odzvale povabilu iz ZDA: Petra Marinko Rus, Albina Štucin, Andreja Uršič, Mira Guzelj in Živa Marinko, ki je poskrbela za fotografiranje čipk.

cipke-23-4-2021-3.jpg
cipke-23-4-2021-2.jpg

Pri projektu sodelujejo članice Društva klekljaric idrijske čipke:

Petra Marinko Rus, Albina Štucin, Andreja Uršič in Mira Guzelj. Fotografije so delo Žive Marinko.

Rdeča nit klekljarskih mojstrovin pa je ljubezen. Organizatorji so v razpisu posebej pozvali ustvarjalce naj to besedo posebej izpostavijo. Temu napotku so sledile tako klekljarice iz ZDA kot tudi umetnice iz drugih dežel. Klekljarice iz Virginije si prizadevajo, da bi ohranile stara mojstrska znanja in preučevale zgodovino in značilnosti čipk ter klekljanje in prepoznavanje čipk.

Iz Idrije so tako v ZDA poslali tri posnetke posebej za ta natečaj izdelanih čipk. Organizatorji bodo posnetke natisnili v velikem formatu in jih razstavili v starem predelu mesta.

»Zdaj bolj kot kdaj koli prej razumemo pomen umetnosti v našem življenju. Umetnost ne ustvarja samo skupnosti, temveč ima moč zdraviti. Zato se na letošnjem festivalu povezujeta umetnost in zdravje v najširšem pomenu te besede,« so še zapisali organizatorji v Virginiji pred začetkom serije letošnjih prireditev.