Ukrepi se rahljajo

Objavljeno: 18. 5. 2020 ob 13:21 - Avtor: spletno uredništvo

Z današnjim dnem vlada rahlja ukrepe za preprečevanje epidemije nalezljive bolezni Covid-19, ki je bila razglašena 12. marca. Ker pa nevarnost širjenja ostaja, so nekateri ukrepi še v veljavi, so zapisali na Ministrstvu za zdravje.

young_woman_with_face_mask_using_smartph

Nacionalni inštitut za javno zdravje je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja novega koronavirusa v populaciji, so pojasnili v sporočilu za javnost. Trenutne epidemiološke razmere omogočajo sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja novega koronavirusa, ne pa še njihove odprave v celoti. V veljavi tako ostajajo splošni in posebni ukrepi, ki so bili sprejeti na podlagi sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, so še zapisali na ministrstvu za zdravje. Spomnili so, da je bil prvi potrjeni primer novega koronavirusa v Sloveniji zaznan 4. marca. Do 13. maja pa je bilo potrjenih 1.464 primerov okužbe. »Kumulativna 14-dnevna incidenca je 35 primerov, efektivna reproduktivna številka pa je trenutno manj kot ena,« so zapisali. Kot so povzeli na ministrstvu, NIJZ med najpomembnejše ukrepe za omejitev širjenja okužbe šteje testiranje obolelih, izolacijo bolnih, iskanje stikov, odrejanje karantene za visoko tvegane tesne stike, higieno rok in kašlja ter spoštovanje medsebojne razdalje.

Gostinci lahko goste spustijo v lokale
NIJZ gostincem svetuje, naj iz ponudbe izločijo samopostrežno izbiro. Onemogočiti pa bodo morali tudi dostop do otroških igral in revij. Gostje bodo morali v notranjosti uporabljati masko, sneli jo bodo lahko šele za mizo. Poleg samopostrežnega načina postrežbe naj izločijo samopostrežno ponudbo, kot so solatni bari, košarice za kruh in plošče za več gostov. Gostom morajo onemogočiti tudi, da bi si postregli s kozarci ali začimbami. Jedilni pribor naj bo postrežen na način, ki onemogoča nezaščiten stik. Zato lahko uporabijo vrečke s priborom ali pa pribor zavijejo v papirnato servieto, izhaja iz priporočil. Gostincem sicer svetujejo tudi, naj razmislijo o namestitvi fizičnih pregrad med mizami. Gostje bodo morali v notranjih prostorih nositi masko ali drugo zaščito, ki prekrije nos in usta, so zapisali na NIJZ-ju. Nositi jo bodo morali ob prihodu do mize, odhodu od mize in uporabi sanitarij. Opozarjajo tudi, naj jo zatem varno odstranijo.

Vrtci odpirajo svoja vrata
»Vsi starši, ki so nameravali pripeljati otroke v ponedeljek v vrtec, bodo to mesto tudi dobili,« je za medije povedala Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije. »Ravnatelji in ravnateljice vrtcev se še ukvarjamo z nekaterimi pomembnimi vprašanji, ki bi pomembno vplivala na to, da bi lažje organizirali delo. To so vprašanja s področja delovnopravne zakonodaje, kajti v teh dneh se še pridobivajo potrdila zaposlenih, ki navajajo zdravstveno ogroženost, šolanje otroka na domu, zaradi družinske obremenjenosti sorodnikov ... zaradi raznolikosti teh vprašanj težko zavzamemo enotno stališče, zato pričakujemo navodila ministrstva,« je pojasnila.

Kdaj bo sproščeno zbiranje do 50 ljudi?
»MNZ se zelo trudi, da bi čim prej sprejel dopolnitev odloka o zbiranju in gibanju na javnih mestih. Zbiranje bi bilo omejeno na 50 ljudi, to je velik korak naprej. Kako hitro bo sproščeno, še ni določeno,« je dejal vladni govornik vlade Jelko Kacin. »Pripravljeni moramo biti, da pri sproščanju ukrepov stopimo dva koraka nazaj vedno in povsod, kjer bi se na mikrolokaciji virus znova pojavil. Zato se tudi ukrepi sproščajo postopoma,« je dejal.
Telovadnice v šolah, pa tudi vse druge, se odprejo s 23. majem. V njih bodo lahko potekale vse športne dejavnosti, upoštevajoč navodila NIJZ-ja, je dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje in šport Marjan Dolinšek. Z istim dnem se lahko izvaja tudi vrhunski šport, prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, športna vzgoja otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni šport, šport invalidov, športna rekreacija, šport študentov in šport starejših.
Vadba bo lahko za vse potekala tako v notranjih kot v zunanjih športnih objektih ter površinah za šport v naravi (tudi v šolskih telovadnicah). Dovoljuje se stik med udeleženci vadbe in tekmovanj. 
Z današnjim dnem se lahko odprejo tudi hostli in planinske koče, vendar pod pogojem, da v sobi nista več kot dva gosta, razen če sta člana istega gospodinjstva. Pripravljajo se tudi smernice za zbiranje ljudi na plažah, ob jezerih in morju. V kratkem lahko pričakujemo tudi, da bodo sprostili obisk kinodvoran in gledališč, je poročala TV Slovenija.