ŠPORT

Turk peto leto zapored državni prvak

Objavljeno: sreda, 6. 10. 2021 ob 10:34 | Avtor besedila: Erik Logar

Rok Turk je z zmago na reliju v Poreču še peto leto zapored osvojil naslov državnega prvaka Slovenije v reliju, to mu je uspelo kot prvemu slovenskemu vozniku relija, ob tem pa se je na večni lestvici državnih prvakov na drugem mestu izenačil z Aleksom Humarjem. Pred njima je le še Darko Peljhan s šestimi naslovi državnega prvaka.

rok-turk-6-10-2021.jpg

foto: Anja Turk

Jan Medved in Izidor Šavelj (ford fiesta rally 4) sta reli zaključila na skupnem 12. mestu, ob tem sta bila šesta v prvenstvu Slovenije, za dobrih 10 sekund pa sta zgrešila stopničke v diviziji 2. V tej diviziji sta bila peta Martin Mlinar in Miran Mlinar (peugeot 208 R2), šesta pa Nik Prunk in Hana Vihtelič (peugeot 208 R2).

Odlično sta ponovno nastopila Nejc Mrak in Darko Vončina (suzuki swift), ki sta kljub manjši nesreči, v kateri sta poškodovala kolo, a je ekipa napako popravila, zmagala v diviziji 1. Le šest sekunda prednost pred Lukom Brusom (renault clio rally 5) kaže, kako tesen je boj v tej diviziji za vsako sekundo in šele na zadnjem reliju, ki bo potekal v Idriji, se bo odločil boj za naslov prvaka, Brus ima pred zadnjo dirko 8 točk prednosti pred Mrakom.

Rok Turk in Vili Ošlaj (hyundai i20 R5) sta bila na poreškem reliju neulovljiva za vse tekmece, boj za zmago pa je bil zelo tesen. Predvsem madžarska posadka Klausz - Csanyi s škodo fabio R5 je bila vse do zadnjega v boju za zmago, končno razliko, dobrih 13 sekund, pa sta si Turk in Ošlaj privozila prav na zadnji hitrostni preizkušnji. V razvrstitvi državnega prvenstva se jima je najbolj približala posadka ZrinskiVidmar (ford fiesta R5), z zaostankom dveh minut in pol sta bila skupno sedma, tretje mesto v državnem prvenstvu pa je osvojila posadka Grossi Berlot (peugeot 208 Rally 4), ki je zaostala še dodatne pol minute, ob tem pa zmagala v diviziji 2.

reli-6-10-2021.jpg

foto: Mlinar Motorsport

reli-6-10-2021-2.jpg

foto: Branko Frelih

Mrak je dirko v Poreču zaključil na skupnem 23. mestu ter na 11. mestu v slovenskem prvenstvu. Dve mesti nižje sta dirko zaključila Matic Humar in Matic Peternel (renault clio 2.0), ki sta bila tudi najhitrejša v diviziji 3 in s tem tudi že osvojila naslov državnega prvaka te divizije. Humar in Peternel sta imela na dirki sicer kar precej težav, najprej že na popisu proge, ko sta naletela na divjad, potem pa sta na prvi hitrostni preizkušnji zapeljala s proge in poškodovala zadek svojega dirkalnika. Mehaniki so potem v servisu uspeli v devetih minutah menjati most, tako da sta lahko nadaljevala z dirko, a težave so se nadaljevale, saj je popustil nosilec menjalnika, a jima je navkljub temu uspelo pripeljati do cilja. Jan Oblak in David Vončina (peugeot 208 rally 4) sta v cilj pripeljala kot 28., v diviziji 2 sta bila osma. Tik pod stopničkami divizije 1 sta dirko končala Jure Jereb in Boštjan Vidmar (vw polo).

V cilj je pripeljalo 52 posadk, med 17, ki so odstopile, pa sta bili tudi posadki Darko PeljhanMatej Čar, katerima je odpovedal motor, ter Blaž BenčinaRebeka Kobal, ki sta se prvi dan najprej soočala s tehničnimi težavami, drugi dan pa doživela nesrečo, pri katerem je njun dirkalni peugeot 106 obrnilo na bok, vanju pa je zatem zadela še posadka, ki je bila na progi za njima. Ob kar nekaj sreče se pri tem ni nihče resneje poškodoval.

Sezona državnega reli prvenstva se bo zaključila 7. novembra z relijem v Idriji, že konec tega tedna pa bo potekal pozivni reli Soča Valley s startom in ciljem v Kobaridu.

reli-6-10-2021-3.jpg

foto: arhiv Blaža Benčine