ŠPORT

Turk ne popušča, do zmage tudi v Železnikih

Objavljeno: torek, 27. 7. 2021 ob 7:13 - zadnja posodobitev: 27. 7. 2021 ob 7:38 | Avtor besedila: Erik Logar / fotografije: Anja Turk

Z osmo izvedbo Relija Železniki se je zaključila prva polovica letošnje domače reli sezone in še tretjič sta se zmage veselila Rok Turk in Vili Ošlaj (hyundai i20 R5). Tokrat sta tekmece ugnala na vseh desetih hitrostnih preizkušnjah in se na koncu veselila zanesljive zmage s prednostjo kar 3 minut in 44 sekund, s tem pa še povečala prednost pred zasledovalci v skupni razvrstitvi državnega prvenstva.

Trasa letošnjega relija v Železnikih je bila deležna nekaterih sprememb, ki pa Turku niso povzročale nobenih preglavic. V cilju se jima je najbolj približala avstrijska posadka Lukas DunerIlka Minor (škoda fabia R5), na tretje mesto pa se je uvrstila druga najboljša slovenska posadka, Marko GrossiTara Berlot (peugeot 208 rally 4), z zaostankom še dodatne pol minute.

Tesnejši je bil boj za tretje mesto v prvenstvu Slovenije, kjer je najprej dobro kazalo zimzelenemu Darku Peljhanu in njegovemu sovozniku Mateju Čarju (vw proto), a sta prvi del relija, ki je zajemal štiri hitrostne preizkušnje, po manjših tehničnih težavah končala za Jernejem in Grego Fakinom (ford fiesta rally 4) na četrtem mestu med slovenskimi posadkami, skupno pa na osmem mestu. Drugi dan relija pa se je v boj vmešala še posadka Aleš ZrinskiRok Vidmar (ford fiesta R5) in na koncu sta prav slednja osvojila tretje mesto v prvenstvu Slovenije, Peljhan in Čar pa sta bila na koncu četrta. Po vrtenju na zadnji hitrostni preizkušnji sta skupno 12. mesto osvojila Jan Medved in Izidor Šavelj (ford fiesta rally 4), ki sta bila ob tem šesta v razvrstitvi slovenskega prvenstva, ter tretja v diviziji 2. Med najboljšo deseterico državnega prvenstva, na deveto mesto, sta se uvrstila še Martin in Miran Mlinar (peugeot 208), ki letos ne bosta nastopila na vseh dirkah, prav na zadnji hitrostni preizkušnji sta se prebila tudi na četrto mesto divizije 2. Na šesto mesto te divizije se je uvrstil Nik Prunk s sovoznico Hano Vihtelič (peugeot 208).

turk-26-7-2021-6.jpg

Po dveh zmagah v diviziji 3 na uvodnih dveh relijih sta se Matic Humar in Matic Peternel (renault clio RS) tokrat morala zadovoljiti z drugim mestom, za katerega pa sta se morala krepko potruditi, saj je na koncu njuna prednost pred Vasjo Miklavčičem in Martinom Črnigojem (renault clio RS) znašala le dobrih šest sekund. K temu je pripomogla tudi manjša napaka, ko sta zapeljala s ceste, ter pomanjkanje dodatnih luči na nočni sobotni hitrostni preizkušnji in manjše tehnične težave, ki pa jih je ekipa mehanikov uspešno odpravila. Skupno sta osvojila 22. mesto, za prvenstvo Slovenije pa sta bila enajsta. Zadovoljna sta dve mesti nižje dirko zaključila Blaž Benčina in Rebeka Kobal (peugeot 106), katerima je tokrat uspelo dirko odpeljati brez tehničnih težav, kar sta kronala tudi s četrtim mestom v diviziji 3.

V diviziji 1 je ponovno navdušil Nejc Mrak (suzuki swift), s sovoznikom Darkom Vončino sta tokrat, kljub desetsekundnem časovnem pribitku zaradi prepoznega vstopa v časovno kontrolo, ugnala vso konkurenco. V zaključku prvega dneva relija sta sicer imela nekaj težav, med drugim sta na etapnem delu ostala tudi brez goriva, a s pomočjo konkurenčne posadke le uspela priti do servisne cone, kjer so mehaniki težave odpravili. Z zmago sta tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku državnega prvenstva divizije 1, kjer pa se lahko ljubitelji relija na preostalih treh dirkah nadejajo napetega boja za končno zmagoslavje.

Težave so spremljale tudi nekatere njune tekmece, prvi dan relija sta tako morali odstopiti posadki Jure JerebBoštjan Vidmar (vw polo) in Franci BožičJanez Intihar (škoda fabia), a po pravilu superrally obe lahko nadaljevali drugi dan relija, seveda s primernih časovnim dodatkom. Na koncu sta obe posadki reli tudi zaključili, Božič – Intihar na desetem mestu divizije 1, pri čemer sta bila na dveh hitrostnih preizkušnjah drugega dne relija tudi najhitrejša v tej diviziji, Jereb – Vidmar pa sta se uvrstila mesto za njima.

Med enajstimi posadkami, ki so morale reli predčasno zaključiti, sta bila tokrat Andrej Mrak in Jani Drnovšček, saj fičko, s katerim nastopata, tokrat ni zdržal vseh naporov.

Pred dirkači je sedaj mesec in pol premora, med 9. in 11. septembrom pa jih čaka 9. Rally Nova Gorica.