ŠPORT

Turk do nove zmage, med najboljšimi Slovenci ponovno tudi Peljhan

Objavljeno: ponedeljek, 28. 6. 2021 ob 10:56 | Avtor besedila: Erik Logar

Ceste okoli Ajdovščine so bile prizorišče drugega letošnjega relija državnega prvenstva in ponovno sta na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopila Rok Turk in Vili Ošlaj (hyundai i20 R5). Turk je vodstvo prevzel že na začetku relija in izmed devetih hitrostnih preizkušenj moral le dvakrat priznati premoč Nemcu Albertu von Thurn und Taxisu (vw polo R5). Razlika je na koncu znašala 43,1 sekunde.

foto: Peter Lah

Darko Peljhan in Matej Čar sta tokrat nastopala z mitsubishi lancerjem in se vse do konca potegovala za skupno četrto mesto ter tretje v razvrstitvi prvenstva Slovenije. Prav na zadnji hitrostni preizkušnji, ki je potekala na drsečih zavojih v Velikih Žabljah, jima je to tudi uspelo, posadko Martin ŠtucinTjaša Medvešek (renault clio R3 maxi) sta prehitela za 1,1 sekunde.

Zelo tesen je bil boj tudi v posameznih divizijah. Jan Medved in Izidor Šavelj (ford fiesta rally 4) sta se tako potegovala za mesta na zmagovalnem odru divizije 2, a bila na koncu peta, za tretjim mestom pa zaostala vsega 11,9 sekunde.

Nejc Mrak je ponovno navduševal s svojo vožnjo | foto: Aljaž Jež

foto: WITHU motorsport

Sta se pa zmage v diviziji 3 ponovno veselila Matic Humar in Matic Peternel (renault clio), ki sta imela sicer nekaj težav s pregrevanjem njunega dirkalnika na eni izmed preizkušenj, a kljub temu z več kot minuto prednosti ugnala vse konkurente v svoji diviziji, ob tem pa osvojila tudi skupno 17. mesto. Nejc Mrak in Darko Vončina (suzuki swift) sta bila vse do zadnjih metrov relija v boju za drugo mesto v diviziji 1, a na koncu z zaostankom 9 desetink sekunde pristala na tretjem mestu. Mrak, ki je s svojo vožnjo ponovno navduševal veliko število gledalcev, ki so se zbrali ob trasi jubilejnega 10. relija Vipavska dolina, je nekaj časa izgubil tudi na račun prehitevanja vozil, ki jih je dohitel na hitrostni preizkušnji.

Vse do predzadnje preizkušnje sta bila v igri za visoko uvrstitev v tej diviziji tudi David Pivk in Tadej Rupnik (MG 105), za drugim mesto sta zaostajala vsega 10 sekund, a na predzadnji hitrostni preizkušnji zletela s ceste in morala odstopiti. Brez uvrstitve sta ostali tudi posadki Franci BožičJanez Intihar (škoda fabia) in Jure JerebBoštjan Vidmar (vw polo), obema je ponagajala tehnika na njunih vozilih. S tehničnimi težavami se je ubadal tudi Blaž Benčina (peugeot 106), a bil kljub temu zelo vesel, ko sta s sovoznico Rebeko Kobal uspela pripeljati do cilja. Do cilja pa sta ponovno privozila tudi Andrej Mrak in Jani Drnovšček, ki sta bila ponovno deležna bučne podpore ob nastopu z zastavo 750.

Naslednji reli državnega prvenstva bo potekal zadnji julijski vikend, ko bo na sporedu Rally Železniki.