AKTUALNO

Tujega nočemo, svojega ne damo?

Objavljeno: ponedeljek, 13. 9. 2021 ob 7:55 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

V soboto, 11. septembra, je Idrija gostila osrednjo državno proslavo ob 74. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini. Udeležil se jo je tudi predsednik republike Borut Pahor, ob njem pa še predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič, številni župani primorskih občin, nekdanji partizani in simpatizerji. Preko neposrednega prenosa proslave na RTV Slovenija pa so dogajanje na Mestnem trgu v Idriji spremljali tudi številni gledalci po vsej Sloveniji.

proslava-13-9-2021-6.jpg

Vsebina proslave, ki jo je režiser in scenarist Dušan Moravec združil pod sloganom Tujega nočemo, svojega ne damo, je nosila simbolno sporočilo. »Za proslavo sem si izposodil Vorančev slogan Tujega nočemo, svojega ne damo, a z vprašajem na koncu. Ali res svojega ne damo, glede na to, kaj vse smo v preteklosti že svojega nekritično razprodali? A če česa, potem Primorske ne damo. In tudi zato so proslavo soustvarili kulturni ustvarjalci z idrijsko-cerkljanskega dela Primorske,« je poudaril Dušan Moravec.

proslava-13-9-2021-2.jpg
vencelj.jpg
navednice-modre_edited.png

Letošnja praznična proslava je v Idriji, ki je že več kot pol tisočletja pomemben del Primorske in jo bogati s svojimi naravnimi lepotami, svetovno priznano tehniško in kulturno dediščino ter uspešnim gospodarstvom. V ta prostor so nas zasidrali zgodovinske vezi, skupna prizadevanja in borba za Slovenijo.

Obsežnejši govor je imel Bojan Režun, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno in državni svetnik. Obudil je spomin na pomembne zgodovinske dogodke ter mejnike s posebnim pogledom na dogajanje na območju Primorske. Po njegovem mnenju je ohranjanje zgodovinskega spomina na dogajanje med in po prvi svetovni vojni ter še posebej v času NOB dolžnost vseh generacij, saj bi bile brez slovenskih partizanov meje na tem delu slovenskega ozemlja zagotovo drugače zarisane.

Prvi je publiko na Mestnem trgu v Idriji nagovoril idrijski župan Tomaž Vencelj, ki je izrazil ponos, da občini Idrija in Cerkno gostita osrednjo državno proslavo ob prazniku Primorske. »Letošnja praznična proslava je v Idriji, ki je že več kot pol tisočletja pomemben del Primorske in jo bogati s svojimi naravnimi lepotami, svetovno priznano tehniško in kulturno dediščino ter uspešnim gospodarstvom. V ta prostor so nas zasidrali zgodovinske vezi, skupna prizadevanja in borba za Slovenijo.« V sklep nagovora je vtkal tradicionalni rudarski pozdrav: »Idrijski rudarji so se pred odhodom v rudnik, ne glede na morebitna razhajanja, vedno iskreno in enotno pozdravili z rudarskim pozdravom Srečno! Tudi danes se v marsičem razhajamo, a naš današnji pozdrav je enoten in iskren: srečno Primorska in srečno Slovenija!«

rezun.jpg
proslava-13-9-2021-5.jpg
proslava-13-9-2021-4.jpg
proslava-13-9-2021-1.jpg

Osrednja govornica na prireditvi je zbrane nagovorila le preko videoposnetka. Nina Leskovec je rojena že v obdobju samostojne Slovenije, živi in dela pa v ZDA. »Poleg tega, da sem ponosna Idrijčanka, sem ponosna tudi na to, da sem v tujini izobražena in trenutno v tujini živeča Slovenka ter aktivna članica skupnosti ameriško-slovenske izobraževalne fundacije ASEF, v kateri se trudimo povezovati Slovence, živeče doma in tiste študirajoče oziroma delujoče v tujini ter povečevati pretok znanja, predvsem pa bogatiti slovensko zakladnico znanja,« je dejala slavnostna govornica.

Scenarist in režiser Dušan Moravec je umetniški program zasnoval na besedilih Črtomirja Šinkovca z Vojskega, ki je bil desetletja po krivici prezrt. Vrhunsko jih je interpretiral dramski igralec Iztok Bevk.

proslava-13-9-2021-3.jpg
proslava-13-9-2021-7.jpg
proslava-13-9-2021-8.jpg

Med povabljenimi gosti je v drugi vrsti sedel tudi Ivan Bevk, 101-letni Idrijčan, sicer oče bolj znanega nekdanjega župana in aktualnega poslanca Sama Bevka. Nad proslavo je bil navdušen, saj je bil v prelomnih časih tudi sam del odporniškega gibanja in danes sodi med še redke priče partizanskega upora in domoljubja. »To proslavo spoštujem, je zame zelo pomembna. Koliko fantov Primorcev je šlo v partizane leta 1943! Na Gorenjsko, na Dolenjsko. Maja smo formirali dve brigadi na Primorskem: Gradnikovo in Gregorčičevo, v kateri sem bil tudi sam. Pohod v Benečijo ... Primorci smo dali veliko žrtev in herojstva, veliko smo pretrpeli pod Italijo. Mi, Primorci, smo bili takrat uradno Italijani in smo se uprli tiraniji lastne države. To je bila velika stvar!« je za STA po proslavi povedal Ivan Bevk.

Umetniški program na Mestnem trgu v Idriji so sklenili s pesmijo Vstajenje Primorske, ki je neuradna himna Primorske in nepogrešljiv del sleherne domoljubne proslave v tem delu Slovenije.