Tuje jezike se učimo vse življenje

Objavljeno: 4. 11. 2020 ob 7:15 | Avtorica besedila: Tanja Andder

Na pobudo Sveta Evrope že vse od leta 2001 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Ob tej priložnosti smo se spomnili, kako pomembno je učenje tujih jezikov v katerikoli starosti, v šoli ali izven nje.

dan-jezikov-4-11-2020-2.jpg

Zaradi zaostrene zdravstvene situacije smo letos dan jezikov na Osnovni šoli Idrija obeležili s spletno prireditvijo in video posnetki. Nastopajoči učenci so spregovorili in zapeli v tujih jezikih, ki se jih lahko učijo na naši šoli: angleščini, nemščini, španščini in ruščini. Mlade smo želeli vzpodbuditi, da jih bo jezikovno učenje spremljalo vse življenje. Pogovarjali smo se tudi z Nadjo Podkrajšek, upokojeno medicinsko sestro, ki se tudi po upokojitvi še vedno uči tujih jezikov na idrijski univerzi za tretje življenjsko obdobje. Recitirala je pesmi v hrvaščini in italijanščini, povedala nekaj zanimivih anekdot, povezanih s sporazumevanjem v tujih jezikih, ob koncu pa mladim položila na srce, naj se pridno učijo, kajti kar se naučiš v mladosti, ostane v spominu vse do pozne starosti.

Upamo, da se bomo lahko v prihodnosti ob podobnih priložnostih še večkrat medgeneracijsko družili in si tudi v živo izmenjali mladostno energijo in izkušnje zlatih let.

Učenje tujih jezikov se ne zaključi z zaključkom našega formalnega izobraževanja, znanje lahko nadgrajujemo tudi kasneje, na različne načine, vse do pozne starosti. Tovrstno učenje ohranja naše možgane v dobri formi ter upočasnjuje njihovo staranje. Lahko bi rekli, da je učenje tujih jezikov zelo dobra možganska telovadba.

Evropski dan jezikov so na Osnovni šoli Idrija obeležili skupaj z Univerzo za tretje življenjsko obdobje Idrija.