Trije požari v enem dnevu

Objavljeno: četrtek, 19. 3. 2020 ob 9:29 / posodobljeno: četrtek, 19. 3. 2020 ob 10:09

Župana Občin Idrija in Cerkno sta zaradi razglašene epidemije izdala uredbi o prepovedi kurjenja z odprtim ognjem v naravnem okolju. Tega pa se nekateri ne držijo. 

Avtor: Damijan Bogataj

pozar-19-3-20.jpg

Foto: PGD Spodnja Idrija

V torek, 17. marca, so na pomoč klicali gasilce ob 13. uri in 40 minut, ko je v Kanjem dolu zagorela podrast. Policisti so na kraju požara ugotovili, da je lastnik parcele kuril travo na svoji posesti in pri tem ogenj fizično varoval tako, da je kurišče obdal s kamenjem. Kljub temu je ogenj ušel izpod nadzora in je preskočil iz kurišča ter se razširil na travnato površino v obsegu 40 arov. Na kraju požara je poleg policistov posredovalo tudi 13 gasilcev PGD Črni Vrh, ki so travniški požar pogasili in požarišče preventivno namočili. Pri požaru materialna škoda ni nastala, prav tako ni bilo nevarnosti za ljudi ali njihovo premoženje. 
Istega dne pa so ob 14. uri in 12 minut klicali na pomoč iz Idrijske Bele. Tam je 37-letni moški pred delavnico s kotno brusilko rezal kovinske profile za nov rastlinjak. Pri tem pa je bil zelo nepazljiv, saj so žareči opilki padali po suhi travnati površini in zanetili ogenj. Moški je skušal ogenj pogasiti sam, a mu to ni uspelo. 

Ogenj se je zaradi vetra hitro razširil na večjo travnato in gozdno površino na strmem terenu nad Idrijsko Belo in se hitro širil proti Čekovniku. Na kraju so posredovali gasilci PGD Idrija in PGD Spodnja Idrija, ki so požar lokalizirali in ga dokončno pogasili ob 17. uri in 30 minut. V požaru je po ugotovitvah policije zgorelo približno 5 hektarjev podrastja. Idrijski policisti nadaljujejo s preiskavo vseh okoliščin požara in so o poteku požara že obvestili tudi pristojne pravosodne organe.
Že dopoldne pa je nekaj po 10. uri zagorelo med Colom in Predmejo v občini Ajdovščina. Poleg policistov so bili na kraj s strani pristojne službe napoteni tudi gasilci PGD Col in PGD Ajdovščina, ki so požar kmalu dokončno pogasili. Po doslej zbranih podatkih je v požaru zgorelo približno 50 kvadratnih metrov podrasti in trave.

pozar3-19-3-20.jpg
pozar2-19-3-20.jpg