Trideseto mesto ob tridesetletnici

Objavljeno: ponedeljek, 26. 4. 2021 ob 9:30 - zadnja posodobitev: 28. 4. 2021 ob 15:34 | Avtor besedila: Erik Logar

Darko Peljhan in Matej Čar sta uspešno zaključila nastop na reliju svetovnega prvenstva, ki je konec tedna potekal na Hrvaškem. S škodo fabio razreda R5 sta osvojila skupno 30. mesto, v kategoriji RC2 pa sta bila petnajsta. S tem sta odlično obeležila svoja jubileja, Peljhan za 30. obletnico svojega dirkanja v vlogi voznika, Čar pa 20. obletnico prvega nastopa, katerega sta oba praznovala prav ta vikend.

foto: motorsand4x4.com

Po 300 odpeljanih kilometrih sta bila tudi najbolje uvrščena posadka iz Slovenije, z nastopom pa sta bila oba zelo zadovoljna. »To, da se učimo celo življenje, je tokrat veljalo tudi za naju, saj sva prvič nastopila s takim vozilom in kljub krajšemu testu pred dirko še na sami dirki spoznavala lastnosti škode fabie. Zadnji dan smo se vsi trije že dodobra spoprijateljili,« je bila Peljhanova prva ocena nastopa. Sama dirka zanju sicer ni minila brez težav, saj sta na deseti hitrostni preizkušnji zadela v obcestni robnik, pri čemer se je zlomilo platišče kolesa in je le to odpadlo, zaradi česar sta morala menjati kolo. Ob tem je prišlo tudi do manjše okvare podvozja, kar so kasneje mehaniki sicer odpravili, a izgubila sta kar nekaj minut. »Trasa samega relija je bila dobro izbrana, največ težav pa nam je vsem povzročala menjujoča se asfaltna podlaga, ki je bila večji del dirke precej drseča in zato za vse zahtevna,« je potek dirke še opisal Peljhan ter pohvalil odlično izvedbo prve dirke svetovne ravni na Hrvaškem in odlično vzdušje ob progi, kjer se je zbralo ogromno navijačev.

navednice-modre_edited.png

Prvič sva nastopila s takim vozilom in kljub krajšemu testu pred dirko še na sami dirki spoznavala lastnosti škode fabie. Zadnji dan smo se vsi trije že dodobra spoprijateljili.

DARKO PELJHAN

Dirko so uspešno zaključile tudi preostale tri slovenske posadke. Aljoša Novak in Jaka Cevc (škoda fabia R5) sta bila dvaintrideseta, Grega Premrl in Gregor Brešer (toyota GT 86) šestintrideseta, Primož Brazda in Primož Tavčar (ford fiesta rally 4) pa triinštirideseta.

Po napetem zaključku je skupno zmago osvojil aktualni svetovni prvak Sebastien Ogier s sovoznikom Julienom Ingrassio (toyota yaris wrc), dirka pa se je odločila praktično v zadnjem zavoju dirke, ko sta manjšo napako storila Effyn Evans in Scott Martin (toyota yaris wrc) in razlika v cilju je znašala vsega 6 desetink sekunde. In to po odpeljanih 300 kilometrih in slabih treh urah dirkanja.