AKTUALNO

Tri srne podlegle poškodbam

Objavljeno: sreda, 22. 12. 2021 ob 8:17 | Spletno uredništvo

V zadnjih dneh se kar vrstijo prometne nesreče v katerih pride do trka osebnih avtomobilov s srnjadjo. Strokovnjaki opozarjajo na to, da so taki trki lahko zelo nevarni tudi za ljudi v avtomobilih.

srna-22-12-21.jpg

V torek, 21. decembra, je prišlo do trka med osebnim avtomobilom in srno na cesti Labinje - Cerkno. Nesreča se je zgodila približno kilometer iz Cerknega proti Labinjam. Že ob 4. uri in 21 minut pa je prišlo do enakega trka na cesti približno pol kilometra iz Hotedršice proti Godoviču. V tem trku med kombijem in srno je slednja dobila tako hude poškodbe, da je na kraju nesreče poginila. Na isti relaciji se je podobna nesreča zgodila tudi dan pred tem, ko je okoli 22. ure voznik osebnega avtomobila povozil srno. Zaradi krajevne pristojnosti so oba primera v reševanje prevzeli policisti z območja Policijske uprave Ljubljana.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica ob tem opozarjajo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih oziroma jutranjih urah, zato velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oziroma znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter ob travnikih, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo.

paglavec-22-12-21.jpg
navednice-modre_edited.png

Tri leta opozarjam na ta problem in res ne morem razumeti tega, da so na primer v sosednji občini Ajdovščina z enim sklepom problem rešili, v Idriji pa pripravljenosti za postavitev modrih odsevnikov preprosto ni.

Aleksander Paglavec

občinski svetnik

srna-22-12-21 4.jpg
srna-22-12-21 2.jpg

Zaradi res številnih nesreč in velike škode so o tej problematiki že velikokrat razpravljali tudi v idrijski mestni hiši. Občinski svetnik Aleksander Paglavec, ki kot pooblaščeni zavarovalniški zastopnik rešuje take primere tudi v službenem času, je občinsko upravo in svetnike že večkrat opozoril na to, da je potrebno nekaj ukreniti. V sosednjih občinah so na obcestne količke namestili posebne modre odsevnike, ki dokazano odganjajo srnjad od prečkanja cestišča. Vendar pa se zaradi birokratskih zapletov in prelaganja odgovornosti od enega na drugega, na območju občine Idrije ne zgodi nič.

»Pred 14 dnevi sem spet pisal pismo s prošnjo za ukrepanje na krajevno pristojni lovski družini v Hotedršico in Idrijo. Iz Hotedršice so mi že dva dni pozneje odgovorili, iz Idrije pa sploh ni odziva« je za Idrijske novice povedal Aleksander Paglavec. V Hotedršici problem poznajo in imajo tudi ponudbo za nakup primernih modrih odsevnikov, a kaj ko za ta namen nimajo denarja. Za opremo ceste z modrimi odsevniki od Logatca do Godoviča, ki je po številu naletov divjadi med najbolj obremenjenimi v regiji, bi potrebovali okoli 6.000 evrov. To pa je po mnenju poznavalcev seštevek vrednosti škode, ki nastane ob štirih naletih divjadi. Koliko natančno se jih pripeti v letu dni, na upravi policije ne vedo. Sodeč po pogostih zabeležkah v nočnih kronikah pa skupno število sploh ni zanemarljivo.

In na kakšno kritje škode lahko računa lastnik vozila? Če do trka pride na območju, ki je s prometnim znakom označeno kot območje prehoda divjadi, potem lovska družina ni dolžna izplačati škode. Voznik v tem primeru lahko dobi odškodnino samo, če ima avtomobil polno ali delno kasko zavarovan. Če tega zavarovanja nima, potem bo moral vse stroške popravila avtomobila plačati iz svoje denarnice.

Sodelovanje med upravljavci cest, ki postavljajo prometne znake in lovskimi družinami, ki so koncesionarji za upravljanje z lovišči in divjadjo, je vsekakor odlično. Vendar na škodo voznikov osebnih vozil, saj so cestarji postavili prometne znake na domala vseh problematičnih cestah in s tem omogočili lovskim družinam, da ne plačujejo nastalih škod.

srna-22-12-21 3.jpg

Iz največje zavarovalnice v državi so nam sporočili, da vsako leto obravnavajo okoli 7.500 škodnih primerov, ki so povezani z naletom divjadi, v drugi največji zavarovalnici pa več kot 4.000. Med poškodovanimi deli so najpogosteje: odbijač, maska, žarometi in blatniki. Poškodbe pa so lahko tudi obsežnejše, če je zmečkana prednja vezna stena, poškodovan pokrov motorja in celo sam motor.