Cerkljani v pričakovanju trgovskega središča

Objavljeno: petek, 26. 3. 2021 ob 7:15 | Damijan Bogataj

Največje gradbišče na Cerkljanskem je v teh pomladnih mesecih na še zadnjem ravninskem območju med novo Eto in gasilnim domom. Tam gradbeni delavci gradijo trgovski center verige Spar, ki ga domačini že vrsto let težko pričakujejo.

Projektanti so bili pri načrtovanju objeta ujeti med državno cesto in Cerknico. V veljavi je namreč določilo, da objekt ne sme segati v petmetrski priobalni pas. Ker so bili čez parcelo speljani kanalizacijski in vodovodni podzemni vodi, so morali gradbinci še pred betoniranjem temeljev te prestaviti na območje zunaj pozidave. Prestavitev vodovoda je plačala Eta Cerkno, gradnjo nove kanalizacije pa Občina Cerkno. Slednja bo pokrila tudi stroške izgradnje skupnega dovoza na skupno parkirišče s tovarno Eta Cerkno. Glavni izvajalec del na objektu je idrijsko gradbeno podjetje Zidgrad.

Kot v današnji izdaji poročajo Idrijske novice, je občina Cerkno ena redkih v državi, ki še nima večjega trgovskega središča. Za investicijo v slabih 1.300 m2 veliko trgovino se je odločil Spar Slovenija, ki je od Hotela Cerkno, ki je v posredni lasti Marjana Batagelja, odkupil zemljišče ter že veljavno gradbeno dovoljenje. Projektanti so morali na novo zarisati dostope do glavne ceste ter načrt skupnega vhoda na parkirišče tovarne Eta in novega trgovskega središča.

Projekte za izvedbo so narisali v podjetju IB-Techno d.o.o. v Ljubljani. Po izračunih pristojnih znaša predračunska vrednost investicije 1.650.000 evrov. Osrednji objekt trgovine bo velik 1.238 m2 in bo v višino meril 7,5 metra. Ob trgovini bo zagotovljenih tudi 60 parkirnih mest za kupce. 

1.650.000 evrov

bo stala gradnja

 

1.238 m2

bo velika nova Sparova trgovina