Med, maslo, mleko, kruh in jabolko za pravi zajtrk

Idrija, 15. novembra 2019

uredništvo

Na Osnovni šoli Idrija je bilo danes prvo šolsko uro kot v prijetni restavraciji. Mize so bile pogrnjene s prti, na njih prtički, šopek rož, celo kakšna svečka. Vse pripravljeno z namenom, da bo miza dostojna hrane, ki nanjo prihaja – hrane iz naših kmetij, sadovnjakov in čebelnjakov. Kdor pa je šel po hodniku, je morda celo ujel kanček melodije Slakovega Čebelarja, ki se je razširjala iz učilnic.

sola-zajtrk3-15-11-019.jpg

Župan Tomaž Vencelj se je pri tradicionalnem slovenskem zajtrku pridružil učencem drugega razreda OŠ Idrija

Kruh, spečen v krušni peči, so nam zamesile pridne roke gospe Štefke Kejžar, mleko in maslo sta pot do nas našla iz kmetije Na Krnicah, idrijski čebelarji so podarili med, jabolka pa so dozorela v Vipavski dolini. Zahvaljujemo se vam za vaš trud

Ivica Vončina,

ravnateljica OŠ Idrija

Na lepo pogrnjenih mizah so šolarji zaužili tradicionalni slovenski zajtrk: med, maslo, mleko, kruh in jabolko. Učenci so ugotovili, da je prijetno pozajtrkovati skupaj in ugotoviti, kako je bolj okusna hrana, ki ni prepotovala stotine kilometrov do njihovih miz, ki je brez dodatkov in barvil in v kateri se začuti vložen trud domačih kmetov in čebelarjev.

»Kruh, spečen v krušni peči, so nam zamesile pridne roke gospe Štefke Kejžar, mleko in maslo sta pot do nas našla iz kmetije Na Krnicah, jabolka pa so dozorela v Vipavski dolini. Zahvaljujemo se vam za vaš trud« je zapisala ravnateljica Ivica Vončina v sporočilu za javnost. Posebej pa se zahvaljujejo tudi idrijskim čebelarjem, ki so podarili med. Zloženke in sestavljanke, ki so jih priložili, so že našle mesto v razredih.

S skupnimi močmi so tako danes na šoli v Idriji ozaveščali mlade o velikem pomenu zajtrka, lokalno pridelane hrane in o pomenu kmetijstva in čebelarstva. O dobri hrani, predvsem pa v prijetnem počutju ob skupinskem zajtrkovanju, se je prepričal tudi župan Tomaž Vencelj, ki se je pri tradicionalnemu slovenskemu zajtrku pridružil učencem drugega razreda.

sola-zajtrk2-15-11-019.jpg