STUDIO

Tone Partljič na samotnem otoku

Objavljeno: petek, 9. 7. 2021 ob 14:20 | Spletno uredništvo

Tone Partljič sodi med najbolj brane slovenske pisatelje. V njegovem bogatem avtorskem opusu najdemo dela vseh literarnih zvrsti. V zadnji knjigi Ljudje z otoka pa je objavil tudi svojo prvo pesem. Kot Beletrinin literarni Trubadur je obiskal Spodnjo Idrijo in Črni Vrh nad Idrijo in se ob tem oglasil tudi v TV studiu Idrijskih novic, kjer mu je nekaj zanimivih vprašanj zastavil urednik Damijan Bogataj.

tone-partljic-9-7-21-7.jpg

Tone Partljič se je rodil v prvem letu druge svetovne vojne v Mariboru. Odraščal je v skromnih razmerah ob neprecenljivi skrbi staršev, da bi vsi otroci dobili dobro izobrazbo. Ob krstu mu je župnik zapisal priimek Partljič in to ga zaradi črke j loči od ostalega sorodstva. Osnovno šolo je obiskoval v domači vasi, gimnazijo v Mariboru, diplomiral pa je iz angleškega in slovenskega jezika na Mariborski pedagoški akademiji leta 1965.

Kot učitelj je deloval v Ribnici na Pohorju, Vuzenici in na Sladkem Vrhu. Sledila so leta gledališkega udejstvovanja, saj je bil najprej dramaturg v mariborski drami in kasneje še umetniški vodja Mestnega gledališča Ljubljana in SNG Drame Ljubljana. To so bila po njegovih besedah zelo težka leta. Oblast je bdela nad programom gledališč in za delo gledališča so se zanimali celo uslužbenci Udbe. Ob prelomu družbene ureditve je bil izvoljen za poslanca na listi LDS in to funkcijo je opravljal 12 let v treh zaporednih mandatih. Tem pa gre prišteti še dve leti pred tem, ko je bil izvoljen v takratno skupščino RS.

BIBLIOGRAFIJA
 • Dramatika / 33 del
 • Proza za odrasle / 26 knjig
 • Proza za mladino / 5 knjig
 • Televizijske igre / 9
 • Filmski scenariji / 2
 
NAGRADE
 • nagrada Prešernovega sklada
 • Levstikova nagrada
 • Grumova nagrada
 • Glazerjeva nagrada mesta Maribor
 • Prešernova nagrada za življenjsko delo (2016)
FILMI
 • Moj ata, socialistični kulak (1987)
 • Vdovstvo Karoline Žašler (1976)

»Moja duša in moje srce nista za mikrofonom, ampak za pisalnim strojem,« je v enem od pogovorov za medije povedal Tone Partljič in s tem postavil ločnico med javnim delovanjem v vlogi politika in pisateljevanjem. Že v mladih letih je prebral celega Jurčiča, Cankarja, Tolstoja in druge klasike.

Tone Partljič je objavil 27 knjig, zadnja med temi nosi naslov Ljudje z otoka. Gre za zbirko osmih novel, v katerih je avtor popisal življenje in prebivalce enega od jadranskih otokov. Poglobil se je v prebivalce in njihove usode. Menjavale so se države, uradni jeziki, denar, … ljudje na tem otoku pa so ostali skoraj enaki. Značajsko jih je obrusila le trda in neizprosna narava.

V spremni besedi k romanu Matej Bogataj zapiše: »Prihajajo novi časi in samo zvon bo še naprej bil ure in odmerjal zemeljski čas tistim, ki bodo ostali …« Svet iz te knjige pred našimi očmi izginja. Otok se vsako leto za dva meseca spremeni v cilj turističnih agencij, ko pa turisti odidejo, se prebivalci, ki jih je iz leta v leto manj, spet zatečejo v svoj tradicionalni vsakdan.

VIDEO POSNETEK

tone-partljic-9-7-21-3.jpg

Med redkimi obiskovalci, ki se na ta samotni otok odpravijo tudi izven turistične sezone, je prav Tone Partljič. V desetletjih je s prebivalci stkal tesne vezi in pristno zaupanje.

Več in podrobneje pa v posnetku pogovora Toneta Partljiča z urednikom Damijanom Bogatajem v TV studiu Idrijskih novic.

AUDIO POSNETEK

Tone Partljičpisatelj
00:00 / 15:57