Tomaž Kosmač na programu Ars

Objavljeno: torek, 16. 3. 2021 ob 8:13 | Spletno uredništvo

Tretji program nacionalnega radia je minulo soboto zvečer polurni termin v oddaji izbrana proza namenil pisatelju Tomažu Kosmaču.

kosmo4-16-3-21.jpg
kosmo-16-3-21.jpg
kosmo2-16-3-21.jpg

Poslušalci so pod režijskim vodstvom Saške Rakek v interpretaciji dramskega igralca Branka Jordana slišali zgodbo Ljubljana – prestolnica kulture iz Kosmačeve knjige Punk is dead, ki je leta 2008 izšla pri založbi Beletrina. V strokovni javnosti in med ljubitelji Kosmačeve literature je knjiga naletela na pozitivne odmeve in bila v letu izida uvrščena v ožji izbor nominiranih zbirk za nagrado fabula.

Osrednji protagonist knjige je Kosmo, bohem z družbenega obrobja, ki se v nizu krožno grajenih zgodb sooča z raznimi družbenimi samoumevnostmi in ustaljenimi pravili. »Kosmačeva proza humorno in s posluhom za ironijo razgalja mlačno, v osnovi zelo konformistično slovensko družbeno jedro« je pred objavo oddaje zapisala urednica Darja Hlauka Godina.

Tomaž Kosmač Kosmo tudi v teh koronačasih ne miruje. Končuje novo knjigo kratkih zgodb, ki ima delovni naslov Vsak nosi svoj križ in bo jeseni izšla pri ugledni založbi Beletrina. V njej je pisatelj strnil 7 pripovedi, ki pa so, za razliko od prejšnjih, nekoliko daljšega formata. Veseli se tudi skorajšnjega prevoda knjige Punk is dead v srbski jezik. Knjiga bo v prevodu Jelene Dedeić še pred poletjem izšla pri Partizanski knjigi v Beogradu. Kako bo s predstavitvami in njegovim sodelovanjem pri promociji knjige v Srbiji, Tomaž Kosmač še ne ve, saj so zaradi pandemije meje med državami pogosto zaprte.

navednice-modre_edited.png

Kosmačeva proza humorno in s posluhom za ironijo razgalja mlačno, v osnovi zelo konformistično slovensko družbeno jedro

DARJA HLAUKA GODINA

urednica

S klikom na fotografijo si lahko posnetek oddaje iz programa Ars Radia Slovenija zavrtite tudi na vašem računalniku.

Prevajalka Jelena Dedeić