Tinčkove hiše ni več

Cerkno, 19. novembra 2019

uredništvo

Po večletnih pregovarjanjih in številnih prestavitvah podiranja je Tinčkova hiša sredi Cerknega danes dočakala rušenje. Gradbeni stroji so porušili poslopje, ki se je v nekaj urah spremenilo v kup gradbenih odpadkov.

Agonija rušenja Tinčkove hiše je neposredno povezana z delovanjem mladinskega kluba C.M.A.K., v katerem se združujejo mladi ustvarjalni Cerkljani in ki so dolga leta skrbeli za živost hiše. Poslopje je že pred leti od zadnjih zasebnih lastnikov kupilo podjetje Hotel Cerkno d.o.o. z namero, da bo na parceli uredilo dovozno pot na svojo nižje ležečo parcelo, kjer ima vrtino s termalno vodo. Rušitev so iz leta v leto odlašali, saj je imela občina težave s selitvijo mladinskih programov na drugo lokacijo. Kot vse kaže so letos zadrego rešili in ovir za rušenje ni bilo več.

Tako žalosten dan je danes za Cerkno, da še nebo joče. Porušili so namreč legendarno Tinčkovo bajto, v kateri je zadnjih 13 let deloval MC C.M.A.K. Cerkno. Kaj naj rečemo ... Pravzaprav nič. Kajti ni jih besed, s katerimi bi lahko opisali vso to živost, vso to strast, ki smo jo v tej hiši spravili k življenju in/ali doživeli.

MC C.M.A.K.

Hotel Cerkno je za rušenje Tinčkove hiše najel podjetje Kolektor CPG iz Nove Gorice, ki je usposobljeno za taka dela. Njihovi delavci so zavarovali širše območje rušitve ter asfalt na cestišču in pločniku prekrili z varovalno plastjo peska. Večino gradbenih odpadkov, ki so nastali ob rušenju poslopja, so gradbinci odpeljali na lastno deponijo. Del pa jih bodo porabili za utrditev dovozne poti ob vodotoku. Nedotaknjen so pustili tudi obvodni kletni zid poslopja, ki je bil hkrati tudi korito reguliranega vodotoka. Koliko je stala rušitev dotrajanega poslopja, ni znano. Stroške bo hotel verjetno delno črpal tudi iz sredstev, ki mu jih je vsak mesec za najem poslopja plačevala Občina Cerkno. Vsako leto je občina za poplačilo tega najema v proračunu občine zagotovila po 4.374 evrov. V nekaterih društvih so bili zaradi tega dejstva sila slabe volje, saj bi si tudi v drugih društvih želeli take podpore.

tinckova-bajta-19-11-019-3.jpg

foto: Tea Hvala

Predstavnice Festivala Deuje babe so se danes na družbenem omrežju odzvale na rušenje poslopja in zapisale: »Žalosten dan za Cerkno in širšo okolico. Na dogodke v MC C.M.A.K. Cerkno v Tinčkovo hišo, ki jo lastnik pravkar ruši v imenu turizma, so prihajali ljudje od vsepovsod, od Žiri do Železnikov, od Tolmina do Idrije, včasih celo iz Benečije in krajev »vzhodno od nas«, iz Logatca, Vrhnike, Ljubljane. Predvsem pa iz okoliških brlogov in jam. Deuje babe stiska pri srcu ...«

tinckova-bajta-19-11-019-2.jpg

Tako je bilo do danes ... / foto: zajem zaslona Google Street View

Žalosten dan za Cerkno in širšo okolico. Na dogodke v MC C.M.A.K. v Tinčkovo hišo, ki jo lastnik pravkar ruši v imenu turizma, so prihajali ljudje od vsepovsod. Deuje babe stiska pri srcu ...

Predstavnice Festivala Deuje babe

Na rušenje hiše, ki jim je zadnja leta dajala zavetje, so se na družbenem omrežju odzvali tudi v Mladinskem klubu C.M.A.K. Cerkno: »Tako žalosten dan je danes za Cerkno, da še nebo joče. Porušili so namreč legendarno Tinčkovo bajto, v kateri je zadnjih 13 let deloval MC C.M.A.K. Cerkno. Kaj naj rečemo ... Pravzaprav nič. Kajti ni jih besed, s katerimi bi lahko opisali vso to živost, vso to strast, ki smo jo v tej hiši spravili k življenju in/ali doživeli. V njej smo skovale mnogo poznanstev iz vseh strani neba, s skorajda vseh kontinetov sveta, ter se mnogo naučile. In tega nikoli ne bo moč odvzeti, kaj šele podreti. Cmok imamo v grlu, seveda, a gledamo naprej. Pridružite se nam na Močnikovi ulici 3, da skupaj naredimo dogajanje v Cerknem še bolj pestro, predvsem pa svojeglavo.
Naj se zgodba nadaljuje ...«