Tina Koder Grajzar o čipki in znamki

Objavljeno: ponedeljek, 1. 3. 2021 ob 17:32 - zadnja posodobitev: 2. 3. 2021 ob 7:37 | Spletno uredništvo

Med uveljavljene ambasadorje idrijske čipke v Ljubljani in širše vsekakor lahko uvrstimo Tino Koder Grajzar, ki ima v Ljubljani ugledno prodajno galerijo. Nedavno tega je Pošta Slovenije izdala redno poštno znamko, na kateri je upodobljena čipka. Papirc zanjo pa je narisala Tina Koder Grajzar.

Kot je povedala v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem v TV studiu Idrijskih novic, ji prav ustvarjanje papircev oziroma vzorcev daje priložnost za ustvarjalnost. Po končani gimnaziji v Idriji se je odpravila na študij v Ljubljano, kjer je na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo obiskovala smer Oblikovanje tekstilij in oblačil. Sama priznava, da so se ji v času študija odpirala nova obzorja in možnosti kreativnega oblikovanja sodobne čipke. Po mnenju Janeza Bogataja, uglednega etnologa in profesorja, je čipkarstvo ena redkih rokodelskih veščin, ki ob spoštovanju tradicije omogoča tudi razvoj novih oblik in uporabnosti.

Tina Koder Grajzar ima svojo prodajno galerijo s čipkami v Ljubljani v mestnem predelu Krakovo pred Trnovim

cipke-28-1-2021-5.jpg

Čipke ali pa vzorci zanje iz studia Tina Koder Grajzer so prepoznavni po prefinjenosti. Avtorico odlikuje izostren občutek za lepo, kar temelji na dolgoletnem študiju klekljanja in oblikovanja. Po mnenju Janeza Bogataja na svetu ni uspešne oblikovalke vzorcev za čipke, ki tudi sama ne bi znala klekljati. Tina Koder Grajzar se z njegovo trditvijo le delno strinja, saj sama ugotavlja, da včasih tudi klekljanja nevešči oblikovalci znajo začutiti čipko in jo s pravo mero za lepo umestiti v take ali pa drugačne kreacije.

Sama je zelo zadovoljna tudi z odločitvijo Pavle Bonča, oblikovalke znamke, ki je za osrednji pojasnjevalni motiv na ovitku prvega dne izbrala fotografijo papirca med nastajanjem, ko avtoričina roka pazljivo riše linije, po katerih bodo kasneje sklekljane čipke.

Poštna znamka ima nominalno vrednost 1,37 evra in je v letu izida namenjena za mednarodni poštni promet. Na videz majhne poštne znamke so lahko velik in pomemben ambasador države, ki jih izdaja. Letos izdana poštna znaka z motivom idrijske čipke pa se postavlja ob bok najlepše oblikovanim, ki jih filatelisti s posebnim ponosom uvrščajo v svoje albume in kataloge. Veselje nad izidom so pokazale tudi klekljarice, ki bodo lahko še vse leto na svoja pisma, dopisnice ali druge pošiljke v tujino lepile znamko z motivom čipke.

navednice-modre_edited.png

Čipka je kot šepet – lahko ga slišiš, da pa bi zares razumel, moraš priti bliže.

VIDEO POSNETEK

tina-koder-grajzar-1-3-2021-3.jpg

»Upam, da bodo letos razmere dovoljevale in bom lahko ob Festivalu idrijske čipke javnosti predstavila že lansko leto načrtovano pregledno razstavo na gradu,« je obete za leto 2021 v TV studiu Idrijskih novic strnila Tina Koder Grajzar. Več in podrobneje pa v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic.

AUDIO POSNETEK

Tina Koder Grajzaroblikovalka avtorske idrijske čipke
00:00 / 15:46