AKTUALNO

Tiha podražitev na Pošti Slovenija

Objavljeno: petek, 24. 9. 2021 ob 15:02| Spletno uredništvo

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS je že konec lanskega leta objavila nov splošni akt o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve, ki je začel veljati 1. julija letos in ta je prinesel dve hitrosti prenosa pisemskih pošiljk. Pošta Slovenije tako uvaja ločevanje pisemskih pošiljk na prednostne in neprednostne pošiljke. Pošta Slovenije je 1. septembra objavila nov cenik v katerem so ločene cene za običajna pisma in za pisma z oznako prednostno.

posta - 24-9-21-7.jpg

Uporabniki bodo imeli možnost izbire med sedanjim nivojem kakovosti, ki se bo po novem imenoval prednostni prenos, in nižjim nivojem kakovosti, ki se bo imenoval neprednostni prenos, so pojasnili. Za prednostni prenos bo cena višja od neprednostnega prenosa.

Na Pošti Slovenije so ponazorili, da bo cena standardnega pisma, ki bo poslano prednostno, znašala 0,67 evra, medtem ko bo cena za neprednostno standardno pismo znašala 0,62 evra. Pri pošiljanju priporočenega prednostnega pisma do 20 gramov bo cena 2,05 evra, medtem ko bo cena za neprednostni prenos znašala 1,95 evra. Nove cene je potrdil Akos.

Za primerjavo so sicer na Pošti Slovenije dodali, da cena za prenos prednostnega standardnega pisma v Avstriji znaša 0,85 evra, neprednostnega pa 0,74 evra, medtem ko je v Italiji cena za prenos prednostne standardne pošiljke 2,80 evra, neprednostne pa 1,10 evra.

Ko se bodo uporabniki odločili za prednostni prenos, bo njihova pisemska pošiljka praviloma dostavljena naslednji delovni dan po oddaji pošiljke v prenos, v primeru izbire neprednostnega prenosa pa bo dostava praviloma izvedena v treh delovnih dneh.

Prednostni in neprednostni prenos bodo uvedli za pošiljke korespondence v notranjem prometu, in sicer za standardno pismo, navadno pismo, dopisnico, priporočeno pismo, vrednostno pismo ter pošiljke za slepe in slabovidne. Prednostne pošiljke bodo ločene od neprednostnih pošiljk z dodatno oznako na pošiljki.

posta-24-9-21-6.jpg

Za pošiljke s prednostnim prenosom Pošta Slovenije zagotavlja, da bo prenesla vsaj 95 odstotkov teh pošiljk v enem delovnem dnevu (D+1), vsaj 99,5 odstotka pošiljk pa bo prenesenih v dveh delovnih dneh (D+2).

posta-24-9-21-4.jpg
posta - 24-9-21-5.jpg

Za pošiljke brez dodatne znamke po novem velja, da je vsaj 99 odstotkov teh pošiljk prenesenih v treh delovnih dneh (D+3).

Na Pošti Slovenije so dodali, da se v zadnjem času vse več evropskih držav odloča za uvedbo ločevanja pisem na prednostna in neprednostna. Razlog je upadanje količin pisemskih pošiljk zaradi velikega porasta elektronske komunikacije in spremenjenih navad uporabnikov. V takšnih okoliščinah vzdrževanje sistema za prenos pisem kot izključno prednostnih pisem z visokimi ciljnimi vrednostmi predpisanih rokov prenosa ni optimalno, so poudarili.

Zelo podobno ureditev prednostnih in neprednostnih pošiljk z vidika kakovosti, kot jo uvaja Slovenija, pa imata Avstrija in Nemčija, še navajajo na Pošti Slovenije.

Pošta Slovenije že vrsto let posluje z dobičkom. Ob zapiranju domala vseh poslovalnic v manjših krajih je korenito zmanjšala stroške poslovanja. S prehodom na večstopenjsko dostavo in uvedbo dodatne znamke za dostavo naslednji dan pa bo dobiček pošte ob enakih stroških seveda še povečal.

posta-24-9-21.jpg