STUDIO

Teritorialci smo častno sodelovali v vojni za Slovenijo

Objavljeno: četrtek, 24. 6. 2021 ob 13:46 - zadnja posodobitev: 29. 6. 2021 ob 7:26 | Spletno uredništvo

Letos mineva okroglih 30 let od prelomnih dogodkov, ki so pripeljali do samostojne Slovenije. Nenadomestljiv člen pri uveljavitvi plebiscitarne odločitve državljanov Slovenije, da želimo živeti v samostojni in neodvisni državi, so bile, ob enotah takratne Ljudske milice, enote Teritorialne obrambe. Te so bile oborožene in usposobljene za partizanski način vojskovanja na domačem območju. Največja enota idrijske Teritorialne obrambe je bila v času vojne za Slovenijo 120. jurišni odred, ki mu je poveljeval Lado Sedej.

Lado Sedej se tistih prelomnih časov spominja s spoštovanjem do vseh udeležencev, ki so se z vključitvijo v enote Teritorialne obrambe jasno opredelili, da bodo tudi z orožjem branili plebiscitarno voljo ljudi. 120. jurišni odred je bil vpoklican 28. junija 1991. Deloval je na območju Spodnje Idrije, Kanomlje, Godoviča, Dol in Idrijskih Krnic. Bil je v stalni pripravljenosti za napad na skladišče JLA v Črnem Vrhu, kjer je ducat vojakov na rednem služenju vojaškega roka čuvalo skladišče orožja. Povelja za napad na skladišče, ki bi ga morali napisati na regijskem nivoju, niso prejeli. Ob tem so zagotovili cestne blokade prodora tankov z Vrhnike proti Logatcu in Idriji. Do neposrednega spopada pa ni prišlo, saj so tanke onesposobili že teritorialci na Vrhniškem klancu.

veterani-24-6-2021-2.jpg
veterani-24-6-2021-7.jpg

Lado Sedej je v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem v TV studiu Idrijskih novic opisal tudi vzdušje v enoti in občutke v trenutku, ko so teritorialcem razdelili pravo bojno strelivo, prve povoje za reševanje poškodovanih in sanitetna nosila. V tistem trenutku so vsi spoznali, da to niso več tradicionalne vojaške vaje ampak povsem resen spopad, v katerem lahko kdo tudi izgubi življenje.

Soočen s to odgovornostjo je bil Lado Sedej po koncu vojaških operacij zadovoljen, da v enoti ni bilo nobenih poškodb in da so se vsi fantje in možje zdravi vrnili na svoje domove. Prepričan je, da med teritorialci ni »prvič zadišalo po slovenski vojski leta 1991« ampak že mnogo prej.

»Povelja so bila v slovenščini, imeli smo drugačne uniforme kot redna vojska. Bili smo domačini in ljudje ter širša družba so nas imeli za svoje. Nekateri sicer trdijo, da je po slovenski vojski prvič zadišalo ob sicer zelo pomembnem postroju enote TO v Kočevski Reki decembra 1990. Verjamem, da tako občutijo tisti, ki niso bili nikoli v Teritorialni obrambi. Mi pa vsak zase vemo, da smo se kot slovenska vojska počutili že ves čas poprej,« je povedal Lado Sedej, poveljnik 120. jurišnega odreda TO Idrija v času vojne za Slovenijo.

VIDEO POSNETEK

lado-sedej-24-6-2021-3.jpg

Po upokojitvi je že pred leti sprejel nekaj zadolžitev v veteranski organizaciji. Ta povezuje veterane vojne za Slovenijo in skrbi, da se spomini ohranijo, zapišejo in arhivirajo. V tej luči je dragocen tudi posnetek pogovora Lada Sedeja v TV studiu Idrijskih novic, ki so ga obogatili še s celo vrsto dokumentarnih fotografij, ki jih je posnel Marjan Kurtanjek.

AUDIO POSNETEK

Lado Sedejpoveljnik 120. jurišnega odreda TO Idrija
00:00 / 15:57