Telesno temperaturo merijo s kamerami

Objavljeno: četrtek, 2. 4. 2020 ob 10:01 - Avtor: spletno uredništvo

Pri preprečevanju širjenja virusne bolezni je prvi in najpomembnejši korak njeno pravočasno odkrivanje. Eden od simptomov koronavirusne bolezni je povišana telesna temperatura, ki jo je najbolj natančno mogoče izmeriti z visoko občutljivimi infrardečimi brezkontaktnimi merilci temperature.

Natančnost merjenja z odstopanjem samo ± 0,3 °C

Preventivno merjenje telesne temperature so na Kolektorju v Idriji vpeljali s pojavom prvih okužb v občini. Začeli so z brezstičnimi termometri, a ker imajo ti določene slabosti, kot sta omejen temperaturni razpon ter občutljivost na temperaturna nihanja, so vpeljali merjenje telesne temperature s termovizijskimi kamerami.

Na Kolektorju ugotavljajo, da je s pravilno nastavitvijo kamere ter upoštevanjem sekundarnih dejavnikov odkrivanje posameznika s povišano telesno temperaturo lažje, zanesljivejše in hitrejše. Pomembno pa je tudi to, da je merjenje s temi kamerami hitrejše pri prihodu ali odhodu z dela, saj se s tem izognejo zadrževanju več ljudi na manjšem prostoru. Pomembno je tudi to, da nov način merjenja pripomore k zanesljivejšemu odčitavanju, saj je bolj kot absolutna temperatura posameznika pomembno odstopanje njegove temperature od ostale množice. Če kamera odkrije večje odstopanje, sledi dodatno merjenje posameznika.

Sistem meritev so nadgradili z referenčnim modulom, ki omogoča kameri, da se v realnem času stalno kalibrira glede na referenčno oziroma črno telo, kar zagotavlja izjemno natančnost merjenja temperature z odstopanjem v območju samo ± 0,3 °C. Ob samih meritvah so vzpostavili tudi registracijo in evidentiranje vsakega posameznika, da je le-ta ob vstopu na območje poslovne cone Kolektor opravil meritev. Vzporedno pa poteka še razvoj avtomatizacije postopka, pri čimer bo termografski sistem sam posredoval rezultat centralnemu sistemu ter odobril odpiranje vrat ali prehoda.

Prednost tovrstnih kamer je v njihovi večuporabnosti. Kamere, ki jih zdaj uporabljajo za termovizijsko merjenje telesne temperature zaposlenih, bodo, ko koronakriza mine, uporabljali za merjenje temperature orodij v proizvodnji.

Vzporedno poteka razvoj avtomatizacije postopka, pri čimer bo termografski sistem sam posredoval rezultat centralnemu sistemu ter odobril odpiranje vrat ali prehoda