STUDIO

Tekači bodo spet preplavili Idrijo

Objavljeno: torek, 10. 8. 2021 ob 12:49 | Spletno uredništvo

Po dveh zelo uspešnih izvedbah Hg traila je čas za tretjo izvedbo in tako bo Idrija 20. in 21. avgusta ponovno v znamenju tekačev, ki se bodo pomerili na že znanih treh razdaljah v trail teku. Tekmovalce čakajo preizkušnje na 14, 27 in 50 kilometrov, organizator, Zavod Hg Idrija, pa je letos poskrbel tudi za novost, imenovano Vertikal. Gre za tekmovanje s startom na Mestnem trgu, odkoder se bodo nastopajoči podali na vrh Kobalovih planin.

hg-trail-24-8-2020-4.jpg

foto: Robert Zabukovec

TRASE HG TRAILA

Hg trail (50 km): Mestni trg – Raufnk – Špičk – Marutni vrh – Zagodov vrh – Likarca – Rake – Pevc – Strug – Prižnca – Hleviška planina – Kočevše – Rejcov grič – Kanomeljsko razpotje – Kobalove planine – Kalvarija – Mestni trg

Berkmandlc trail (27 km): Mestni trg – Kamšt – Rake – Prižnca – Hleviška planina – Kočevše – Rejcov grič – Kanomeljsko razpotje – Kobalove planine – Kalvarija – Mestni trg

Čipka trail (14 km): Mestni trg – Rake – Prižnca – Hleviška planina – Pšenk – Smukavše – Mestni trg

Letošnji Hg trail se bo pričel prav z vzponom na Kobalove planine, tekmovanje pa bo potekalo v petek, 20. avgusta. Najprej se bodo ob 18. uri na pot podali otroci, za katere bo sicer cilj pri kmetiji Podobnik. Uro kasneje pa se bodo z »le« slaba dva kilometrov in pol, a zelo strmo traso, spopadli še člani, čaka jih 495 metrov vzpona, tekmovanje pa se bo točkovalo tudi za Pokal primorskih gorskih tekov. Po nekaterih ocenah naj bi najhitrejši razdaljo premagali v približno 20 minutah.

V soboto pa tekače čakajo precej daljše razdalje. Že ob 7. uri se bodo na pot podali udeleženci najdaljše, 50-kilometrske preizkušnje, imenovane Hg trail. Uro kasneje jim bodo sledili udeleženci na 27-kilometrski trasi Berkmandlc trail. Prav na tej razdalji se bodo za naslov državnega prvaka pomerili veterani, starejši od 35 let, kar daje tekmovanju še dodaten čar. Start zadnje skupine, ki se bo podala na 14-kilometrsko traso Čipka trail, bo ob 9. uri, le kakšno uro kasneje pa se že pričakuje prve tekmovalce v cilju.

»Zelo smo veseli, da Hg trail postaja vse bolj prepoznaven, ne le kot ena izmed večjih športnih prireditev v naši občini, temveč tudi med tekmovalci. In to tako v Sloveniji, kot tudi v tujini. Seveda pa to pomeni, da moramo pri organizaciji tekmovanja vedno stremeti naprej in prireditev vsako leto izboljševati. Letošnja novost je tako tekmovanje Vertikal in vsi, organizator in tekmovalci, bomo zelo veseli, če se bo ob trasi zbralo veliko navijačev, ki bodo spodbujali tekmovalce. Seveda pa so gledalci vabljeni tudi na ogled sobotnega dogajanja,« je povedal Jure Gantar, vodja tekmovanja.

ZAPORE CEST

Zaradi prireditve bo popolna zapora Mestnega trga z delom ceste, ki meji na Mestni trg, in sicer v petek, 20. avgusta, od 16.30 do 20. ure in v soboto, 21. avgusta, od 5. do 22. ure. Na posameznih odsekih Prelovčeve ulice, Študentovske ulice, Ulice 1. maja, Kosovelove ulice, Prešernove ulice in Rudarske ulice pa bodo občasne kratkotrajne zapore v trajanju do 20 minut.

VIDEO POSNETEK

jure-gantar-10-8-2021-3.jpg

Obenem pa je vse prebivalce idrijske občine še prosil za razumevanje, saj bo cesta mimo Mestnega trga v času prireditve zaprta, saj bo tam startno-ciljni prostor. Več o poteku tekmovanja pa v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic. Z direktorjem Zavoda Hg Idrija Juretom Gantarjem se je pogovarjal Erik Logar.

AUDIO POSNETEK

Jure Gantardirektor Zavoda Hg Idrija
00:00 / 15:57