Tanja Žakelj in Valter Bonča z olimpijsko baklo

Objavljeno: ponedeljek, 3. 5. 2021 ob 12:36 - zadnja posodobitev: 3. 5. 2021 ob 20:28 | Spletno uredništvo

Slovenska bakla za letošnje olimpijske igre v Tokiu, ki bo širila vrednote olimpizma, sporočila solidarnosti, upanja in jeklene volje, je svoje popotovanje po slovenskih občinah začela danes, 3. maja, v Bovcu. V 81 dneh bo bakla obiskala vseh 212 občin v Sloveniji, v Idrijo prihaja v torek, 4. maja.

Kot poudarja Olimpijski komite Slovenije, želijo s tem popotovanjem tudi pokazati na tesno povezanost rekreativnega in vrhunskega športa. Na podlagi predlogov lokalnih skupnosti bo bakla obiskala tudi nekatere skrite kotičke Slovenije, predvidoma naj bi se spustila na dno slovenskega morja, skočila s padalom, se peljala v reli vozilu in na splavu, zašla v kraško jamo in podobno. Po Sloveniji bo baklo nosilo več kot 5.000 tekačev, ki bodo lahko pretekli poljubno razdaljo.

Prva nosilca bakle v občini Idrija bosta Tanja Žakelj in Valter Bonča, ki jo bosta sprejela na parkirišču ob Divjem jezeru. Od tam bosta nosilca v spremstvu mladih tekačev z olimpijsko baklo tekla po sprehajalni poti ob Rakah, skozi Mejco, mimo osnovne šole, skozi mestno jedro do Mestnega trga in dvorišča gradu Gewerkenegg, kjer bo osrednje ciljno prizorišče.

Prva nosilca bakle v občini Idrija bosta Tanja Žakelj in Valter Bonča, ki bosta baklo sprejela na parkirišču ob Divjem jezeru

navednice-modre_edited.png

Iz srca formalno sprejemam tole čudovito baklo in tudi jekleno zapestnico, ki bo za vse nosilce bakle po državi nek simbol enotnosti. Upam, da bo to signal za enotnost tudi kasneje, ne zgolj v teh 81 dneh poti te bakle.

BOGDAN GABROVEC

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije

Pri zadnji predaji na Mestnem trgu se bo tekačem spremljevalcem pridružil še Vladimir Kržišnik kot predstavnik paraolimpijcev, ki bo do gradu ponesel olimpijsko zastavo. Po zaključku prireditve na grajskem dvorišču bo baklo prevzel Darko Peljhan, ki jo bo z dirkalnikom odpeljal nazaj do Divjega jezera.

Slovensko olimpijsko baklo so izdelali na Ravnah na Koroškem v jeklarni SIJ Metal Ravne. »Ta bakla je priklon jeklarstvu v Mežiški dolini, ki ima že večstoletno zgodovino in tradicijo. V družbah Skupine SIJ to tradicijo uspešno nadaljujemo. V najboljših stvareh na svetu je Sijevo jeklo. Z njim smo oplemenitili tudi slovensko baklo,« je povedal direktor družbe SIJ Metal Ravne Borut Urnaut, ko je Slovensko baklo predal Petri Majdič, njeni rojenici in ambasadorki jeklene volje.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je dodal: »Iz srca formalno sprejemam tole čudovito baklo in tudi jekleno zapestnico, ki bo za vse nosilce bakle po državi nek simbol enotnosti. Upam, da bo to signal za enotnost tudi kasneje, ne zgolj v teh 81 dneh poti te bakle.«

Slovenska bakla za Olimpijske igre Tokio 2020 je izdelana iz recikliranega jekla Skupine SIJ v kombinaciji z lesom. Je simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje jeklena krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov iz jekla, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja.

Plamenico naj bi tako poneslo več tisoč nosilcev bakle, vsi pa bodo v poklon prejeli košček enega najbolj recikliranih, povsod po svetu prisotnega materiala – košček jekla. Kot spominek in vir občutenja energije trdnosti.

vse fotografije: Dobran Laznik