Tanja Žakelj gre na Olimpijske igre v Tokio

Objavljeno: ponedeljek, 10. 5. 2021 ob 8:17 | Spletno uredništvo

S tekmami v olimpijskem krosu in sprinterskimi tekmami v nemškem Albstadtu se je začel svetovni pokal v gorskem kolesarstvu. Slovenske barve je na uvodu v sezono, ki ga je tudi letos zaznamovala pandemija covida-19, predstavljalo pet tekmovalcev, med njimi v konkurenci članic za zdaj tudi edina olimpijska potnica dvaintridesetletnica Tanja Žakelj.

tanja-zakelj-10-5-2021-foto-grega-stopar

foto: Grega Stopar

Med članicami formo za nastop na olimpijskih igrah, ki so glavni cilj sezone, že pili 32-letna Tanja Žakelj iz Ledin. Doslej je v svetovnem pokalu slavila na dveh tekmah leta 2013, na olimpijskih igrah v Londonu pred devetimi leti pa je posegla po desetem mestu. Čeprav ne sodi več v sam svetovni vrh, na mednarodni lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) pa zaseda 28. mesto, je prepričana, da lahko tudi v tej sezoni postopoma napreduje do glavnega cilja Olimpijskih iger, četudi priprave niso bile takšne, kot jih je vajena. »Priprave so sicer potekale dobro, moti me pa, da nisem imela dovolj stika z mednarodno konkurenco in sem trenutno kar negotova. Doma so odpovedovali tekme, saj organizatorji niso dobili dovoljenj zanje, kar je name vplivalo negativno. Domače dirke so mi kar v pomoč pri tempiranju forme. Vseeno pa bom zaupala v dobro delo in v svoje sposobnosti. Že tako se bo na prvi tekmi pokazalo, kakšno je stanje,« je s prizorišča prve tekme svetovnega pokala za STA sporočila 32-letnica. 

tanja-zakelj-4-11-2020-4.jpg
navednice-modre_edited.png

V nadaljevanju sezone bi rada dobro gradila formo, zato se z rezultati na začetku sezone ne obremenjujem preveč.

TANJA ŽAKELJ

gorska kolesarka

Tanja Žakelj ni bila v ospredju, že po prvem krogu pa je za najboljšimi zaostala več kot minuto. Na koncu je po petih krogih z zaostankom 8 minut in 30 sekund zasedla 39. mesto.

»V nadaljevanju sezone bi rada dobro gradila formo, zato se z rezultati na začetku sezone ne obremenjujem preveč. Na olimpijskih igrah sem bila že dvakrat, zdaj me čaka še Tokio in upam, da bo šlo do takrat vse čim bolje. Pred kratkim sem nosila slovensko baklo, ki je obšla mojo občino Idrijo. To me je še enkrat opomnilo, da se letos v športu dogaja nekaj posebnega. Lani smo šli čez eno slabo leto, kar je bilo od sezone, je bilo zelo na silo. Letos pa bodo organizatorji najbrž izpeljali tekme za svetovni pokal in velika tekmovanja po ustaljenem urniku,« je še dodala izkušena Tanja Žakelj.