Svetlobno onesnaževanje je treba zmanjšati tudi na podeželju

Objavljeno: četrtek, 10. 12. 2020 ob 19:21 | Damijan Bogataj

Na decembrskem zasedanju sveta občine v Cerknem so občinski svetniki županu in članom občinske uprave zastavili zanimiva svetniška vprašanja in predstavili nekaj pobud. Objavljamo najzanimivejše.

Rok Obid je sosvetnike seznanil z odločitvijo sveta KS Ravne – Zakriž, da bodo luči javne razsvetljave v teh vaseh v drugem delu noči ugasnjene. Razlog za tako odločitev tiči v spoznanju, da mora krajevna skupnost varčevati in da je potrebno zmanjšati svetlobno onesnaževanje tudi na podeželju. Predlagal je, da bi temu zgledu sledile tudi druge krajevne skupnosti po občini.

Marko Čadež je opozoril na to, da v Cerknem še vedno ne deluje projekt Prostofer. Preko tega je bila obljubljena pomoč starejšim pri brezplačnih prevozih do trgovine, zdravnika ali po drugih opravkih. V sosednjih občinah podobni projekti že dlje časa uspešno delujejo.

Urška Lahajnar je sosvetnike spomnila na to, da je že na prejšnjem zasedanju svetnike in javnost opozorila na namero komunalnega podjetja, da bo začelo zaračunavati odvažanje odpadkov z ekoloških otokov vaških pokopališč. Ker so napovedani zneski zelo visoki, pričakuje posredovanje odgovornih. Zanimalo jo je tudi, kako napredujejo priprave na sprejetje upravljavskih načrtov za Bolnico Franjo in arheološko najdišče Divje babe.

Jurij Kavčič je izpostavil aktualne razmere zaradi epidemije Covid-19. Po njegovih navedbah je bila občina Cerkno dolgo skoraj brez okužb, v zadnjih dneh pa se je število okuženih zelo povečalo. Zanimalo ga je, od kje izvirajo te okužbe.