DEDIŠČINA

Sveta Barbara čuva rudarje

Objavljeno: sobota, 4. 12. 2021 ob 17:39 | Spletno uredništvo

Na današnji 4. december goduje sveta Barbara, zavetnica rudarjev, vojaških inženirjev, orožnikov in vseh drugih, ki so delali s topovi in eksplozivi. Na pomoč jo kličejo ob grmenju in strelah ter ob nesrečah, ki so posledica eksplozij smodnika.

Kakor pravijo legende, je bila Barbara hčer bogatega pogana z imenom Dioskur. Oče jo je imel zastraženo in zaprto v stolpu, da bi jo obvaroval pred zunanjim svetom. Ko je na skrivaj postala kristjanka, je zavrnila možitveno ponudbo, ki ji jo je posredoval oče. Barbaro so odvlekli pred Martinija, prefekta province, ki jo je strašno mučil, vendar je ostala zvesta svoji veri. Ponoči je celico obsijala svetloba in nastopili so novi čudeži. Vsako jutro so bile njene rane zaceljene. Bakle, s katerimi so jo hoteli zažgati, so ugasnile, čim so se ji z njimi približali. Nazadnje so jo obsodili na smrt z obglavljenjem. Oče je osebno izvršil smrtno obsodbo, a ga je za kazen na poti domov zadela strela, ki je použila njegovo telo. Po neki legendi je umrla 4. decembra leta 306 v rodni Nikomediji v provinci Bitiniji v Mali Aziji.

Idrijski rudarji so se vseh 500 let delovanja rudnika priporočali sveti Barbari. Njej je bila posvečena tudi cerkev na Mestnem trgu.

sveta-barbara-4-12-2020 (2).jpg

Španska beseda santabárbara, ustrezna italijanska beseda santabarbara in zastarela francoska Sainte-Barbe, pomeni skladišče smodnika ladje ali trdnjave. V navadi je bilo ob njem postaviti kip svete Barbare, ki je zaščitila ladjo ali trdnjavo pred nenadnimi eksplozijami. Sveta Barbara je zavetnica italijanske mornarice.

Ob gradnji predorov je kot dolgoletna tradicija ena prvih nalog za vsak nov projekt postavitev majhnega svetišča s sveto Barbaro na portalu predora ali na podzemnem križišču v dolge predore. Temu pogosto sledi posvetilo in priklic svete Barbare za zaščito vseh, ki delajo na projektu v obdobju gradnje.

Idrijski rudarji so se vseh 500 let delovanja rudnika priporočali sveti Barbari. Njej je bila posvečena tudi cerkev na Mestnem trgu, ki so jo začeli graditi leta 1622, leta 1950 pa je bila podrta. Danes se po njej imenuje ulica v središču mesta. Po njej se je imenovala tudi restavracija nad Antonijevim rovom, najstarejšim vhodom v rudnik v Evropi. Sveta Barbara je tudi sozavetnica župnije. Vsako leto na njen praznik poteka maša v kripti porušene cerkve pod današnjim Mestnim trgom. Zaradi epidemije je letos maša namesto v kripti potekala v župnijski cerkvi.