|

Strelstvo je umirjen šport, ki spodbuja koncentracijo

Objavljeno: 25. 5. 2020 ob 18:02 - Avtor: spletno uredništvo

Erik Logar je v današnjem športnem pogovoru gostil Sonjo Benčina, uspešno amatersko športno strelko, ki je na zadnji tekmi prve A državne lige osvojila tretje mesto.

sonja-bencina-25-5-2020-6.jpg

Sonja Benčina je svojo športno pot pričela v začetku osnovne šole, sprva iz čiste radovednosti, potem pa jo je meditativnost tega športa zadržala na strelišču. S treningi se je začela spoznavati v domačem idrijskem klubu skupaj s sestro Tino Benčina in Majo Leskovec pod trenerskim vodstvom Elvire Vončina. Dekleta so bila takrat kot ekipa pionirk zelo uspešna tudi na državnem nivoju. Puško je potem po končani osnovni šoli za nekaj let odložila v kot, po koncu študija pa jo je pot spet pripeljala nazaj na strelišče, tokrat pod okrilje ljubljanskega Strelskega kluba Olimpija.

Stereotipno je orožje bolj v domeni moških, s čimer pa se Sonja Benčina nikakor ne strinja. »Strelstvo je edini šport, kjer lahko moški in ženske tekmujemo v enotni konkurenci, tudi na svetovnem nivoju smo popolnoma izenačeni. V Sloveniji so rezultati žensk celo višji od moških,« je povedala v studiu. Pravi, da so strelci znani predvsem po svoji umirjenosti in introvertiranosti. V studio je s seboj med drugim prinesla tudi strelski zvezek, ki strelce vodi pri lastni analizi treningov in sta ga zasnovali skupaj s klubsko kolegico Živo Dvoršak, dvakratno udeleženko olimpijskih iger. Prinesla in predstavila pa je tudi svojo zračno puško, s katero tekmuje v kategoriji 60 strelov na 10 metrov.

sonja-bencina-25-5-2020-7.jpg

Kot rekreativna športnica glede uvrstitev nima posebnih ciljev in pričakovanj, saj po njenih besedah strelec premaguje predvsem samega sebe. Najbolj je ponosna na dve 34. mesti, eno na evropskem prvenstvu in eno na tekmi za svetovni pokal. Kot asistentka glavne trenerke sodeluje tudi s paraolimpijsko reprezentanco, s katero je bila v Franciji, Osijeku in nazadnje v Sidneyju, od koder so se vrnili s tretjim in šestim mestom ter dvema pridobljenima kvotama za naslednje paraolimpijske igre.
Kljub temu, da živi v Ljubljani, pa še vedno z veseljem spremlja dogajanje v idrijskem strelskem društvu. Kot najbolj perspektivnega mladega strelca je posebej izpostavila Adama Brložnika, ki je bil lansko leto na državnem prvenstvu tretji v kategoriji cicibanov. 
Kako še več osnovnošolcev navdušiti za ta šport? Gostja pravi, da otrok ni potrebno prav posebej vabiti. »Veliko bolj kritični so starši. Otroci so zelo radovedni, kar se tiče tega športa, starši pa so zelo previdni. Če pridejo na trening, kmalu opazijo, da je to zelo umirjen šport, ki spodbuja koncentracijo. Če je torej potrebno prepričati starše, je to šport, ki pomaga pri učenju,« pravi Sonja Benčina.
Več in podrobneje pa v posnetku oddaje.

sonja-bencina-25-5-2020-5.jpg