Stojan Petrič o potencialih prihodnosti

LJUBLJANA, 21. oktobra – Na poslovni konferenci, ki jo je v Ljubljani organizirala časopisna hiša Delo, je v vrsti odličnih gostov nastopil tudi Stojan Petrič, predsednik nadzornega sveta skupine Kolektor.

stojan-petric---21-10-019.jpg

Opozoril je na velike spremembe, ki se dogajajo: »Ali smo sposobni temu slediti, je veliko vprašanje nas samih.« Po njegovih besedah imamo v Sloveniji več prednosti. Imamo relativno stroškovno učinkovitost in smo konkurenčni znotraj EU, znamo se prilagoditi in komunicirati. Smo usmerjeni v kupca in živimo v varnem okolju. Imamo dobre in inovativne inženirje, ki so še vedno konkurenčni glede plač v primerjavi z zahodno Evropo.

»Dodana vrednost je v proizvodih, jutri bo večja v storitvah,« je dodal Petrič. »Potencial imamo v malih in srednjevelikih podjetjih. So inovativna, prilagodljiva, fleksibilna, imajo pogum in motivacijo. Mala podjetja bodo lahko v prihodnje ustvarjalec tako imenovanih šnops produktov; to je produkt, ki ga z veseljem vzameš in ga lahko prodaš na svetovnem trgu,« je še dodal. Med uglednimi gosti konference so bili tudi zunanji minister Miro Cerar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, predsednik uprave Taluma Marko Drobnič, direktor Rika Janez Škrabec, francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari in drugi.