Stekla pripravljalna dela v Laznicah

Objavljeno: sreda, 1. 4. 2020 ob 13:55 / zadnji poseg: 6. 4. 2020 ob 7:38 - Avtor: spletno uredništvo

Iz Društva za razvoj Cerkljanske so sporočili, da podpirajo načrtovano gradnjo rečnega pristanišča na reki Cerknici med Želinom in Gorenjcem. Najprimernejša lokacija je v Laznicah.

pristanisce laznica 2 -1-4-20.jpg

Kot je moč razumeti iz sporočila za javnost, ki so ga na naslove številnih časopisnih hiš in radijskih postaj poslali danes iz Društva za razvoj Cerkljanske, bo Občina Cerkno med prvimi v državi, ki bo imela urejeno rečno pristanišče. Po načrtovani izgradnji hidroelektrarne na Idrijci se bo nivo vode na širšem območju Želina in vse do Petrolovega servisa v Cerknem korenito dvignil. To bo omogočilo uvedbo plovnih poti in nove rečne povezave. Na območju Laznic tako v teh dneh geologi že raziskujejo geološko strukturo kamnin, saj so izdelane geološke študije pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja za postavitev rečnega pristanišča. Skladno z idejnimi projekti, ki so jih izdelali v priznanem urbanističnem podjetju Virtus iz Vipave, bo na območju Laznic mogoče urediti rečno pristanišče in priveze za dvanajst srednje velikih tovornih čolnov v transportnem terminalu. Ob njem bo zgrajen tudi potniški terminal, kjer bodo lahko potniki prestopali iz rečnih ladij, ki bodo vozile iz Spodnje Idrije in iz Svete Lucije do Laznic, na avtobuse. Ti bodo, po novi najkrajši povezavi iz Laznic na Kladje in naprej proti Škofji Loki, potnikom omogočili hitro potovanje v osrednjo Slovenijo.

pristanisce laznica 1- 1-4-20.jpg
laznica-5-1-4-020.jpg
laznica-3-1-4-020.jpg
laznica-1-1-4-020.jpg
laznica-2-1-4-020.jpg

Predstavniki lokalne skupnosti morajo rešiti še dilemo ali naj v Lazniah postavijo tudi skupni sprejemni center za Divje babe in Bolnico Franjo ali pa naj prostor raje namenijo za postavitev vodnega parka z bazeni, tobogani in virtualnimi igrami. Če se bo uresničila prva različica, potem bo Cerkno prvi primer združevanja dediščine z velikim časovnim lokom. Ta načela spodbuja tudi novi minister za kulturo, ki je o razvoju turizma v Cerknem govoril na nedavnem zaslišanju pred parlamentarnim odborom za kulturo.

Kdaj bodo prvi čolni privezani v pristanišču v Laznicah, še ni jasno. Trenutni lastnik zemljišč je že zgradil rampo za spuščanje čolnov na desnem bregu vodotoka, s čimer je pomembno dvignil vrednost teh zemljišč. Če jih bo res od njega odkupil konzorcij privatnih investitorjev iz Postojne, pa še ni potrjeno.