Ste že slišali za mesto Aarhus?

Objavljeno: 1. 6. 2020 ob 15:29 - Avtorica: Tina Uršič

Verjetno ne poznate tega danskega mesta! Tudi spodnjeidrijski sedmošolci niso slišali zanj, dokler niso letos v okviru projekta Zdrava šola navezali stikov z vrstniki iz tega mesta.

os-sp-idrija-1-6-2020.jpg

Tako smo pozirali za danske vrstnike

Osnovna šola Spodnja Idrija je že vrsto let vključena v Slovensko mrežo zdravih šol, ki jo koordinira Nacionalni inštitut za javno zdravje in deluje pod okriljem Evropske mreže zdravih šol. Osnovni namen Zdravih šol je celostno vključevanje vsebin zdravja v šolski vsakdan. Vključene šole si prizadevamo ozaveščati učence, učitelje in druge strokovne delavce o pomenu zdrave prehrane, rednega gibanja in duševnega zdravja za naše dobro telesno in duševno počutje. V sklopu projekta izvajamo raznolike delavnice in aktivnosti znotraj šole, pri nekaterih pa se povezujemo tudi z zunanjimi institucijami, kot so zdravstveni dom, dom upokojencev, policija ali lokalni ponudniki hrane. 

os-sp-idrija-1-6-2020-2.jpg

Sodelujoči Danci

Že več let sodelujemo tudi z drugimi slovenskimi osnovnimi šolami, v letošnjem šolskem letu pa smo sodelovanje dodatno razširili, saj smo se povezali z dansko osnovno šolo iz Aarhusa. V sodelovanje so bili vključeni učenci sedmega razreda, ki so si dopisovali s svojimi vrstniki iz tujine preko klasičnih pisem in elektronskih sporočil ter se povezovali preko socialnih omrežij. Z njimi so delili svoje hobije, fotografije, vtise in spomine iz šole v naravi, najljubše glasbene skupine in filme ter druga zanimanja. Na ta način so spoznavali kulturo druge države in se urili v znanju angleškega jezika, saj je bil jezik komunikacije angleščina. Povezani smo ostali tudi v času epidemije, ko so si učenci med seboj izmenjevali posnetke z utrinki iz svojega življenja. 
Tekom sodelovanja so se med učenci spletla številna nova poznanstva in prijateljstva, za katera upamo, da se bodo v prihodnjih letih še poglobila. Prav gotovo pa bodo vse udeležence prijetni spomini na ta doživetja spremljali še dolgo. 

os-sp-idrija-1-6-2020-3.jpg

Mrzlo morje Dancev prav nič ne moti