Staš Kleindienst razstavlja v Equrni

Objavljeno: ponedeljek, 1. 2. 2021 ob 9:36 | Spletno uredništvo

V mesecu februarju bo Galerija Equrna v Ljubljani gostila dva likovnika mlajše generacije. Svoja najnovejša dela bosta predstavljala Staš Kleindienst in Anže Sever.

Staš Kleindienst je ob napovedi razstave zapisal, da svojo slikarsko prakso razume kot način soočanja z družbenimi in kulturnimi vprašanji. Naslikane krajine sicer izvirajo iz geografskih značilnosti našega širšega prostora ter impresij mimobežnih pejsažev in pogledov, ki jih skozi čas preoblikuje spomin, v resnici pa prikazujejo prostor kolektivne podzavesti, ki ga prek družbenih ritualov gradi oblast.

»Krajina me zanima tudi kot pastoralni slikarski žanr, ki mu na arhaičnih ruševinah nostalgije uspe partikularno preoblikovati v univerzalno, politično v naravno. To specifiko, to vzvišeno samoumevnost, skušam zaobračati in jo prenašati v današnjost, da sestopi v polje banalnega sveta, ki je v procesu nenehne preobrazbe, še nedokončan, a že zastarel, razklan med silnicami prikritih interesov, umišljenih predstav ter golega preživetja. S poseganjem v te silnice pa v določenih momentih naslavljam tudi vprašanja o (ne)možnosti reza, prekinitve,« je še zapisal slikar pred odprtjem razstave v Equrni.

navednice-modre_edited.png

Krajina me zanima tudi kot pastoralni slikarski žanr, ki mu na arhaičnih ruševinah nostalgije uspe partikularno preoblikovati v univerzalno, politično v naravno.

STAŠ KLEINDIENST

Staš Kleindienst je leta 2007 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, prav tam je leta 2009 tudi magistriral. Redno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.

V tem pogledu ga še posebej privlači noč kot metafora za nekakšen psihološki prostor, ki je skrit pod slepečo svetlobo reprezentacije, a odprt ranljivosti in dvomu, ki lahko vodita v preizpraševanje naših družbenih vlog in pozicij.

Staš Kleindienst je leta 2007 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, prav tam je leta 2009 tudi magistriral. Redno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova dela so vključena v več privatnih in javnih zbirk. Leta 2014 je prejel nagrado skupine OHO ter med drugim leta 2018 kuriral razstavo študentov z naslovom 12 razlogov za slikanje v galeriji ŠKUC. Leta 2019 mu je Univerza v Ljubljani podelila Priznanje pomembnih umetniških del. Živi in dela v Vipavi.

Razstava Staša Kleindiensta in Anžeta Severja bo na ogled od torka, 2. februarja, do petka, 5. marca, v Galeriji Equrna v Ljubljani.