Spoštujmo navodila strokovnjakov

Objavljeno: 22. 4. 2020 ob 14:30 / zadnji poseg: 22. 4. 2020 ob 14:51 - Avtor: spletno uredništvo

Gost današnje oddaje Aktualno v studiu Idrijskih novic je bil Boštjan Brelih, poveljnik Civilne zaščite Občine Idrija. V pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem je predstavil delovanje štaba in pohvalil odlično delo vseh članov in prostovoljcev.

bostjan-brelih-22-4-2020-2.jpg

Boštjan Brelih se je pred dnevi znašel na seznamu ljudi, ki so bili v neposrednem stiku z občanom, pri katerem so potrdili bolezen COVID-19. »Prvi občutki po prejemu te informacije res niso bili prijetni. Spoznal sem, da gre zares, in priznati moram, da me je bilo tudi malo strah,« je povedal poveljnik Civilne zaščite, ki ima po 14-dnevni samoizolaciji sedaj spet dovoljenje za odhod iz domačega stanovanja.
Boštjan Brelih je vodstvo Civilne zaščite v občini Idrija prevzel pred slabim letom dni. Izbral si je člane štaba in do prvih opozoril o možnem izbruhu epidemije so se ukvarjali z običajnimi zadevami. Ko pa so iz regije in države začela prihajati sporočila o veliki verjetnosti aktiviranja štaba in resnem soočenju z zdravstveno krizo, so se tudi aktivnosti v občinskem štabu drastično spremenile in povečale. Nekaj dni pred uradno objavo epidemije so se odgovorni nosilci javnih funkcij v občini sestali v mestni hiši in se seznanili z aktualnimi razmerami. Izmenjali so si vse potrebne podatke za komuniciranje in se dogovorili, da bodo delovali usklajeno in strokovno, vsak na svojem področju. Dan razglasitve epidemije idrijske Civilne zaščite in profesionalnih nosilcev odgovornih funkcij ni presenetil. 

bostjan-brelih-22-4-2020.jpg

Bili pa so soočeni s tem, da je bilo skladišče Civilne zaščite brez potrebnega materiala za ukrepanje v primeru epidemije. »Usposabljali smo se za reševanje potresov, požarov, poplav in podobnih nevšečnosti, zelo malo pa smo v preteklosti razmišljali o tem, da nas lahko preseneti epidemija virusa COVID-19,« je v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem v studiu Idrijskih novic povedal Boštjan Brelih.
Pohvalil je sodelovanje z delovnimi organizacijami in napovedal, da bo štab v zmanjšanem obsegu deloval še kar nekaj časa. Občane je še pozval naj spoštujejo navodila pristojnih, saj le tako lahko krotimo nevarni virus in s tem ščitimo najranljivejše skupine občanov. Strinjal se je s sogovornikom, da bodo izkušnje te epidemije pomembne tudi pri načrtovanju zaščite in reševanja ljudi, zdravja in imovine v prihodnje. 
Več in podrobneje pa v videoposnetku oddaje.

bostjan-brelih-22-4-2020-4.jpg