Spomini na Ivana Rijavca so živi

Objavljeno: 15. 10. 2020 ob 8:35 | Avtorica besedila: Irena Hvala / fotografije: KUD Glasbene muze

Ob spominjanju na Ivana Rijavca, glasbenega pedagoga, skladatelja in zborovodjo, so v Kulturnem društvu Planika skozi letošnje leto pripravili več kulturnih dogodkov.

V mesecu februarju so skupaj s Kulturno umetniškim društvom Glasbene muze pripravili prvega v nizu načrtovanih srečanj v okviru Rijavčevih dnevov. Druženje z Rijavčevimi nekdanjimi pevci in prijatelji naj bi potekalo v začetku aprila, vendar je bilo zaradi številnih zapletov okoli koronavirusa prestavljeno na poznejše obdobje. Vojskarski kulturniki so namesto tega dogodka izdali Kulturniški listič, v katerem so opisali utrinke iz življenja in dela tega pomembnega vojskarskega rojaka.

Dogodek je bil v celoti namenjen prepletanju spominov na Ivana Rijavca, saj je bila na tej kmetiji doma njegova žena Marija in po poroki je za krajši čas kmetija postala tudi njegov dom

V nedeljo, 20. septembra, pa je pod domačo lipo ob kmetiji Krpcija na Vojskem potekalo literarno popoldne s preprostim naslovom Srečanje pod domačo lipo. Dogodek je bil v celoti namenjen prepletanju spominov na Ivana Rijavca, saj je bila na tej kmetiji doma njegova žena Marija in po poroki je za krajši čas kmetija postala tudi njegov dom. Kasneje se je rad vračal, da je obiskal tu živeče sorodnike. Za prijeten začetek dogajanja so poskrbeli mladi glasbeniki, ki jih kot učiteljica in mentorica usmerja Maja Tajnšek, vnukinja Ivana Rijavca starejšega. Člani domačega kulturnega društva so prebirali odlomke iz Rijavčevega življenjepisa, kot ga je v svojem diplomskem delu predstavila vnukinja.

Posebna gostja na prireditvi je bila Irena Cigale. V čudovito lepem zapisu je predstavila svoje spomine na čase, ko je Ivana Rijavca srečevala kot zborovodjo mladinskega pevskega zbora na osnovi šoli in na gimnaziji v Idriji. Nedeljsko srečanje na Vojskem je gostja opisala takole: »Naše oči so se usmerile proti stoletja starim lipam. Njihove veje so se rahlo pozibavale in odkrivale modro nebo, ki ponazarja večnost, tako kot je večna glasba Ivana Rijavca. Bili so tam pravi Vojskarji, nekdanji Idrijčani, ki jih je Vojskarka planota prevzela in so v njeni tišini našli nov dom. Pa tudi tisti, ki iščemo lepe kotičke narave in se v njih počutimo najbolj svobodni. Predvsem pa ljudje, ki se ga radi spominjamo.« Srečanje se je nadaljevalo v prijetnem pogovoru nastopajočih in obiskovalcev. V vseh časih so domači v Krpciji radi sprejemali goste in popotnike. Slednje se je potrdilo tudi ob tem kulturnem dogodku.