Spomin na Vojka še živi

Objavljeno: 14. 2. 2020 ob 10:22 / posodobljeno: 14. 2. 2020 ob 10:41

V četrtek, 13. februarja, je v telovadnici Osnovne šole Črni Vrh potekala tradicionalna proslava ob obletnici smrti narodnega heroja Janka Premrla-Vojka.

Avtor: Damijan Bogataj

vojko-1--14-2-020.jpg
vojko-2--14-2-020.jpg

Zbrane je pozdravila ravnateljica Irena Kenk, osrednji govornik pa je bil Gorazd Humar, podpredsednik društva Tiger Primorska. V nagovoru zbranim se je ozrl na življenjsko pot legendarnega partizana, ki je strahote fašizma okusil že kot mladenič. Govornik je orisal tudi zgodovinske okoliščine, ki so Primorsko po prvi svetovni vojni pahnile pod upravo Italije, s širjenjem fašizma pa smo bili Slovenci zapisani izumrtju. Zoper to namero so se odločno postavili Tigrovci in kasneje partizani. Požig narodnega doma v Trstu je pred stoletjem naznanil desetletja zaničevanja in sistematičnega preganjanja vsega, kar je bilo slovensko.

navednice-modre.jpg

Primorci najbolje vemo, kam pripelje nestrpnost.

 

Gorazd Humar

bojan-rezun---14-2-020.jpg

Govornik na proslavi v Črnem Vrhu nad Idrijo je zanikal govorice o čudnih okoliščinah Vojkove smrti in napovedal skorajšnje srečanje strokovnjakov, ki bodo z vseh vidikov obravnavali dogodke usodnega dne V Strugu in na Brinovem griču. Ob pogledu na trenutne razmere pa ni mogel mimo naraščajoče nestrpnosti do drugačnih in tujcev v Nemčiji. »Primorci najbolje vemo, kam nestrpnost pripelje. Zgodovinske izkušnje so zgovorne in bi morale biti v poduk vsem, ki danes s simpatijami gledajo na te pojave v Evropi,« je poudaril slavnostni govornik na proslavi v Črnem Vrhu nad Idrijo.

Zbrane je pozdravil tudi Bojan Režun, državni svetnik in predsednik borčevske organizacije v Idriji. V kulturnem programu so nastopili otroški zbor, recitatorji in glasbeniki. K slovesnosti dogodka pa so prispevali tudi številni praporščaki vseh veteranskih organizacij iz občine in regije.

vojko-4--14-2-020_edited.jpg
vojko-3--14-2-020.jpg

foto: Srečko Skok