KULTURA

Spomin bogate idrijske likovno-umetnostne tradicije

Objavljeno: četrtek, 18. 11. 2021 ob 7:53 | Avtorica besedila: Neža Pavšič

Na umetnostnem področju se dogaja več zanimivih dogodkov in razstav. Glede na različne umetnostne tokove, katerim pritiče predvsem sodobna in konceptualna umetnost, se sem ter tja pojavi kakšna zanimiva likovna retrospektiva iz nekdanjih časov.

V Idriji si v tem trenutku lahko ogledate razstavo ob 120-letnici Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki je nastala v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija. Sprehod čez raznolika in plodna ustvarjalna obdobja na Idrijskem vam bo pokazal, kako bogata je bila in še vedno je Idrija v svojem likovno-umetnostnem mehurčku. Razstavo je spretno kurirala Maja Justin Jerman, na kup ji je namreč uspelo zbrati okrog 40 likovnih del 20 preteklih profesorjev in dijakov gimnazije v stiku z današnjo nadebudno mladostno umetnostjo. V 120 letih mestne realke se je v Idriji ne le zgrinjalo tehniških in naravoslovnih radovednežev, umetnost je prav tu bila izjemno produktivna in plodna, tudi napredna. Likovni pedagogi, ki so poučevali v Idriji, so s seboj na periferijo prinašali likovne in umetniške smeri, ki so bile vedno aktualne. Poleg likovnih klasikov, ki so tu delovali in se učili, so nemara najbolj zanimivi tisti, katerih se kdo še spominja hoditi po idrijskih ulicah.

razstava-17-11-2021.JPG
razstava-17-11-2021-2.jpg
razstava-17-11-2021-4.jpg

V 70. letih na primer je tu poučeval Avgust Černigoj, velik glasnik avantgardne umetnosti, ki je s svojim delovanjem premikal meje klasične miselnosti v vse bolj sodobno, futuristično. Takoj za njim moderni in provokativni izrazni voz povleče Dubravka Sambolec, ki je nekaj časa poučevala na vzgojiteljski šoli v Idriji. Njen izraz je že takrat bil kritičen in oster, pripadnost novim družbenim miselnostim, na primer feminizem, se je v njeno izrazje usidralo predvsem s provokativnimi in preizprašujočimi vizualnimi instalacijami.

Poleg teh dveh nekoliko bolj izstopajočih sodobnih avtorjev je prav vseh 20 avtorjev likovnih del drugačnih, domiselnih, igrivih, misterioznih in vračajočih se v spomine bogate idrijske kulturne in umetniške dediščine. Če se čez njo budno sprehodite, boste začutili tudi čase, v katerih so nastajala dela. Nenazadnje je prav ta sprehod tisti, ki vas, kot v naravi, lahko s pogledom bližje v gozd ali k umetniškemu toku vedno preseneti. Preseneti tako, da boste nemara spoznali, kako glasna je lahko oziroma mora biti tudi vizualna izraznost v vsakem obdobju. Sedaj je na pragu sodobna umetnost, ki čaka, da ji odpremo vrata in nas izzove k današnjim družbeno-kritičnem vprašanjem.

Razstava ob 120-letnici Gimnazije Jurija Vege Idrija, je razstava ki ji z bučnim aplavzom ploskamo k trudu organizacije in opomniku, kako še bolj pomembno bi bilo slediti tako zanimivo in navdihujoče kuriranim praksam še naprej. Razstava je na ogled do 28. novembra v Razstavišču Nikolaja Pirnata in je, kot rečeno, ne gre zamuditi.