Spet težave z vodovodom v Ledinah

Objavljeno: 5. 10. 2020 ob 8:25 | Damijan Bogataj

Obilno deževje, ki zadnje dni ne prizanaša našim krajem, je botrovalo ponovnim težavam z vodovodom v Ledinah. Komunala je predpisala obvezno prekuhavanje vode.

Težave z vodovodom v Ledinah niso novost. Ob vsakem obilnejšem deževju je upravljavec vodovoda soočen s tem, da je voda v vodnem viru kalna. Do tega pojava prihaja zaradi geološke strukture območja neposredno nad izvirom, iz katerega se napaja ledinski vodovod. Na tem območju prevladujejo kraške kamnine, kar pomeni, da voda zelo hitro odteče z območja v podzemne naravne rezervoarje. Če je to po eni strani dobro, pa prinaša tudi več nevšečnosti. Največja težava je vsekakor dejstvo, da voda pri hitrem odtekanju odnaša s seboj tudi prst s površine. In ker se do nižjih zajetij pretaka skozi kamnine, ki nimajo čistilnih sposobnosti, se najfinejši deli gline hitro znajdejo tudi v vodonosnikih pod ledinsko planoto. Kot poudarjajo poznavalci, gre za naravni pojav, na katerega delo človeka nima nobenega vpliva.

Ob gradnji vodovoda in zajetja pred desetletji so domačini vedeli za to nevšečnost. Prevladalo pa je spoznanje, da je večji del leta voda iz tega izvira kljub temu ustrezna in razmišljanja o tem, da bodo z leti napredovali tudi sistemi za prečiščevanje s finimi delci gline onesnaženih vodnih zajetij. To upanje se je uresničilo, a kaj, ko so sistemi za filtriranje tako onesnažene vode izredno dragi. Lastnica vodovoda je Občina Idrija, komunalno podjetje pa je le pooblaščeni upravljavec s koncesijo. Komunala je danes objavila uredbo o obveznem prekuhavanju vode pred uporabo za gospodinjstvo. Kdaj bo ukrep preklican, pa ni moč z gotovostjo napovedati, saj je vse odvisno od vremenskih razmer. Če se bo obilno deževje nadaljevalo, potem bo ukrep ostal v veljavi še več tednov.

Ker se voda do nižjih zajetij pretaka skozi kamnine, ki nimajo čistilnih sposobnosti, se najfinejši deli gline hitro znajdejo tudi v vodonosnikih pod ledinsko planoto

komunala-5-10-2020.jpg