Spet propadel dogovor o poplačilu dolga

Objavljeno: petek, 28. 5. 2021 ob 8:19 - zadnja posodobitev: 28. 5. 2021 ob 10:19 | Spletno uredništvo

Včeraj popoldne sta sočasno zasedala občinska sveta v Idriji in Cerknem. Na obeh zasedanjih je direktorica komunale Brigita Šen Kreže predstavila poslovanje javnega podjetja v lanskem letu. 

komunala-26-11-2020-2.jpg

Po oddanih zaključnih letnih poročilih in pregledu revizijske hiše je jasno, da se je podjetje izognilo stečaju in je na dobri poti okrevanja. Ukrepi racionalizacije poslovanja, zmanjševanje števila zaposlenih, opuščanje nedobičkonosnih programov, oživitev nadzornega odbora in izterjava zapadlih obveznosti so bile glavne oporne točke sanacijskega programa, ki je prinesel rezultate. Komunala Idrija je v minulem koledarskem letu poslovala celo z nekaj dobička, kar so pozdravili občinski svetniki v Idriji.

Drugače je v Cerknem, kjer idrijska komunala skrbi le za zbiranje in odvažanje komunalnih odpadkov, saj ostale gospodarske javne službe opravlja občina sama. S tekočim poslovanjem in plačevanjem opravljenih storitev tam komunala nima težav. Že zelo dolgo pa se zapleta zaradi dolga, ki je nastal v prejšnjih letih, ko občinski svet v Cerknem ni hotel sproti poviševati cen. Te se vsako leto izračunavajo na podlagi državnega pravilnika.

svet-idrija-28-5-2021.jpg

Komunala je bila pripravljena pristati tudi na to, da bi plačilo cerkljanskega dolga raztegnili na pet let, a se je včeraj na zasedanju sveta spet zapletlo. Občinski svetniki spet niso sprejeli predlaganega sklepa o poplačilu dolga in tako ostaja problem odprt.

Ob koncu zasedanja v Idriji je župan Tomaž Vencelj občinski svet seznanil z dejstvom, da se reševanje starih dolgov v Cerknem ni premaknilo z mrtve točke. »Sedaj je res konec tega sprenevedanja, tako ne gre več naprej. Izkoristili bomo vsa pravna sredstva za izterjavo dolga,« je povedal župan ter dodal, da so dolgovi že dosegli vrednost, ki ga ima Občina Cerkno kot solastnica v podjetju Komunala Idrija.

Po zadnjih podatkih je Občina Cerkno idrijski komunali dolžna 148.000 evrov, kar hromi sanacijo podjetja. Direktorica Brigita Šen Kreže je potrdila, da so za premoščanje tega neplačila in za zagotavljanje finančne likvidnosti najeti limit.

Komunala je bila pripravljena pristati tudi na to, da bi plačilo dolga raztegnili na pet let, a se je včeraj na zasedanju sveta spet zapletlo. Občinski svetniki spet niso sprejeli predlaganega sklepa o poplačilu dolga in tako ostaja problem odprt. Po zadnjih podatkih je Občina Cerkno idrijski komunali dolžna 148.000 evrov, kar hromi sanacijo podjetja. Direktorica Brigita Šen Kreže je potrdila, da so za premoščanje tega neplačila in za zagotavljanje finančne likvidnosti najeti limit pri Deželni banki Slovenije. Včerajšnje glasovanje o poplačilu dolga v Cerknem je bil že četrti poskus, a tudi ta brez uspeha.